ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΕΚΤ διευρύνει την κλίμακα των αποδεκτών εγγυήσεων

H ΕΚΤ διευρύνει την κλίμακα  των αποδεκτών εγγυήσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο μέτρα τόνωσης του τραπεζικού δανεισμού, κατά την τακτική συνεδρίαση καθορισμού πιστωτικής πολιτικής, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες από την ΕΚΤ.


Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την έναρξη της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε., κατά την οποία πρόκειται να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης χρεών.

Σχετικές κινήσεις υποστήριξης αναμένεται να προωθήσει και η κεντρική τράπεζα.

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, ώστε να βοηθήσει την μείωση του κόστους δανεισμού όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν εξακριβωθεί, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει και μια σειρά από πρόσθετα μέτρα με στόχο την ενδυνάμωση του τραπεζικού δανεισμού.

Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων περιλαμβάνεται η χαλάρωση των απαιτήσεων για τις εγγυήσεις που καταθέτουν οι εμπορικές τράπεζες ώστε να αντλήσουν κεφάλαια, καθώς και η προσφορά πιο μακροπρόθεσμων δανείων.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες απ’ ότι φαίνεται σκέφτονται να διευρύνουν την κλίμακα των αποδεκτών εγγυήσεων για δάνεια της ΕΚΤ, κάνοντας λιγότερες σκληρές τις απαιτήσεις για τα χρεόγραφα με διασφαλισμένα αντικρίσματα, τα λεγόμενα asset-backed securities.

Ενδέχεται ακόμη να αυξήσουν το ποσοστό που μπορούν να καλύπτουν τα μη καλυμμένα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο των εγγυήσεων, σε σχέση με το ισχύον 10%.