ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Οδηγίες για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας

ΑΑΔΕ: Οδηγίες για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας
Διαβάστε αναλυτικά τι ορίζει η εγκύκλιος
pixabay

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) δίνει οδηγίες εν όψει της εφαρμογής του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας που προσδιορίζεται για τα τέλη του τρέχοντος μήνα αρχές του επόμενου.

Αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει :

• Κατά τη διάρκεια της προσωρινής προστασίας, η αυτοδίκαιη αναστολή των πλειστηριασμών λήγει σε περίπτωση μη επίτευξης συναινετικής ρύθμισης οφειλών, μετά από την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης δικαστικής ρύθμισης

• Η αναστολή λήγει, επίσης, στην περίπτωση που υποβληθεί εμπρόθεσμα αίτηση δικαστικής ρύθμισης αλλά το δικαστήριο είτε ανακαλέσει οποτεδήποτε την προσωρινή διαταγή είτε απορριφθεί το αίτημα του οφειλέτη.

•Απαγορεύεται η υποβολή δεύτερης αίτησης από το ίδιο φυσικό πρόσωπο, ακόμα κι αν με τη δεύτερη αίτηση ζητείται ρύθμιση διαφορετικών οφειλών σε σχέση με την πρώτη ή αν ο αιτών εξέπεσε της ρύθμισης που προέκυψε από την προηγούμενη αίτηση, άρα ακολούθως στενεύει ο κλοιός κι από το Δημόσιο.

•Eίναι δυνατή η εγγραφή υποθήκης εφόσον συναινεί ο οφειλέτης.

Οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν για τους πιστωτές, των οποίων οι απαιτήσεις, αν και ήταν επιδεκτικές ρύθμισης, δεν ρυθμίστηκαν συναινετικά ή δικαστικά. Στις περιπτώσεις αυτές, όλοι οι πιστωτές (μεταξύ αυτών και το Δημόσιο) μπορούν να αναγγελθούν για το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Το Δημόσιο συνεισφέρει στις μηνιαίες καταβολές (ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη) κι αυτή η συνεισφορά καταβάλλεται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Επιπροσθέτως, για την έγκριση και καταβολή της συνεισφοράς δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα του οφειλέτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Πάρο: Νεκρός στο βυθό της θάλασσας ο επιχειρηματίας που είχε εξαφανιστεί

«Προσοχή! Σοβαρός κίνδυνος στην Ελλάδα» - Αυστηρή προειδοποίηση από Βρετανία

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων