ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Νέα απειλή υποβάθμισης της Ε.Ε.

Moody’s: Νέα απειλή υποβάθμισης της Ε.Ε.

Την επανεξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, αντιδρώντας στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση της Standard and Poor’s για υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης (EFSF), η Moody’s σημειώνει ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ «απέτυχε να καταλήξει σε αποφασιστικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στην ίδια ανακοίνωση παραδέχεται ότι η Ευρώπη κινείται στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης και της συλλογικής κάλυψης των κινδύνων, επισημαίνει ωστόσο ότι πολλά από τα μέτρα που παρουσιάζονται ως στοιχεία της νέας συμφωνίας «συμπίπτουν με πολλά από αυτά που έχουν ανακοινωθεί κατά το παρελθόν».

Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι η επαναξιολόγηση των ευρωπαϊκών οικονομιών που πιθανότατα θα περιλαμβάνει την υποβάθμιση της Γαλλίας από την ανώτερη κλίμακα ΑΑΑ κατά μία έως και δύο βαθμίδες, θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.