ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Τι πρέπει να προσέξετε

Πρώτη κατοικία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Τι πρέπει να προσέξετε
Η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες
pixabay

Κόκκινα δάνεια: Την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα δέχεται αιτήσεις 7 ημέρες την εβδομάδα αλλά και τις αργίες.

Η πλατφόρµα θα είναι συνδεδεµένη µε όλες τις αρµόδιες υπηρεσίες: εφορίες, ασφαλιστικά ταµεία, τράπεζες.

Τόσο το Δηµόσιο όσο και τα πιστωτικά ιδρύµατα θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για το προφίλ του κάθε δανειολήπτη.

Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας θα στέλνονται τα δικαιολογητικά, αλλά και θα αναρτώνται τα έγγραφα εκείνα που αφορούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, τις ΔΟΥ, και φυσικά το υπόλοιπο οφειλής του «κόκκινου» δανείου.

Το µόνο πιστοποιητικό που δεν θα αναρτάται αυτοµατοποιηµένα στην πλατφόρµα είναι το πιστοποιητικό βαρών (εγγραφή υποθήκης, προσηµείωσης), διότι εκδίδεται χειρόγραφα από τα αρµόδια υποθηκοφυλακεία.

Τέλος θα πραγµατοποιείται η αναζήτηση, ο έλεγχος και η ταξινόµηση των φορολογικών δηλώσεων (Ε1, Ε3, Ε9) της τελευταίας 5ετίας του ενδιαφερόµενου δανειολήπτη (καθώς και του ή της συζύγου του).

Το ποσοστό επιδότησης

Με βάση τα κριτήρια του νόµου θα υπολογίζεται:

Το ποσοστό επιδότησης που θα λαµβάνει από το κράτος ο επιλέξιµος δανειολήπτης.

Το ποσοστό αυτό ειδικά για τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων διαµορφώνεται από το 20% έως το 50% ανάλογα πάντα µε την οικογενειακή κατάστασή του και το εισόδηµά του.

Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για επιχειρηµατικά δάνεια µε υποθήκη σε πρώτη κατοικία είναι οριζόντιο 30% για όλους τους επιλέξιµους δανειολήπτες.

Τα κριτήρια για ένταξη

Η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας να µην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για «καθαρά» στεγαστικό δάνειο.

Αν το δάνειο είναι επαγγελµατικό µε υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειµενική αξία διαµορφώνεται στα 175.000 ευρώ.

Το ληξιπρόθεσµο ποσό του δανείου είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επαγγελµατικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ.

Αν η οφειλή έχει συνοµολογηθεί σε άλλο νόµισµα (π.χ. σε ελβετικό φράγκο), τότε λαµβάνεται υπόψη η ισοτιµία ξένου νοµίσµατος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ώστε να καθοριστεί το µέγιστο όριο των 130.000 ευρώ.

Το εισόδηµα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια.

Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ (µαζί µε µετοχές, οµόλογα, κοσµήµατα, ράβδους χρυσού, πολύτιµους λίθους).

Η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των µεταφορικών µέσων (σ.σ.: κότερα, ελικόπτερα κ.λπ.) του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Η επιδότηση διακόπτεται αν ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο. Στην περίπτωση τώρα που η διαδικασία µέσω της πλατφόρµας δεν οδηγήσει σε συµφωνία αναδιάρθρωσης της «κόκκινης» οφειλής, τότε ο δανειολήπτης µπορεί να καταθέσει αίτηµα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρµόδιου ειρηνοδικείου.

Η πλατφόρμα αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, να δεχθεί 180.000 αιτήματα από «κόκκινους» δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 50.000 θα αφορούν μικρά επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση πρώτη κατοικία.

Πηγές: Εθνος, Οpen TV

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας στο CNN Greece: Κρύβεται αίμα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη