ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο Ντράγκι προεξοφλεί συμφωνία με «τονωτική ένεση» στις τράπεζες

Ο Ντράγκι προεξοφλεί συμφωνία με «τονωτική ένεση» στις τράπεζες

Yψηλής σημειολογικής σημασίας η κίνηση Ντράγκι που προεξοφλεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

H EKT ενέκρινε τη συμμετοχή των ομολόγων του EFSF στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Τη συμμετοχή των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility, EFSF) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενέκρινε στις 10 Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η σχετική απόφαση προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων, μια κίνηση που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης -η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF– αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες οι οποίες απορρόφησαν προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα.

Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Πρόκειται επί της ουσίας περί έμμεσης ενίσχυσης στις ελληνικές τράπεζες καθώς και δυνατότητας μείωσης του ισολογισμού τους.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με το Euro2day, ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν, εγγράφοντας κέρδη και μειώνοντας τον ισολογισμό τους.

Το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ και επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 και να ρίξουν αυτό το ποσό στην ελληνική οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις