ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Capital Controls: Οι τράπεζες ζητούν χαλάρωση και αύξηση στο όριο ανάληψης

Capital Controls: Οι τράπεζες ζητούν χαλάρωση και αύξηση στο όριο ανάληψης

Xαλάρωση των capital controls ζητούν οι τραπεζίτες προκειμένου να υπάρξει ώθηση στις συναλλαγές και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα.

Σε πρόταση που εκπονεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζητείται να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 500 ευρώ από 420 ευρώ σήμερα και να υπάρχει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 2.000 ευρώ σε διάστημα ενός μήνα ενώ τώρα μπορούν να αποσύρουν 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.

Για διευκόλυνση των επιχειρήσεων όπως γράφει το Mononews ζητείται επίσης να έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν εμβάσματα ως 20.000 ευρώ χωρίς έγκριση αλλά και γενικότερα, όσο αφορά τα εμβάσματα, να υπάρχει η ευχέρεια αποστολής ως 2.000 ευρώ το μήνα από 1.000 ευρώ σήμερα.

Οι τραπεζίτες προτείνουν επίσης για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες να υπάρχουν δυνατότητα ανάληψης ως και του 60% του ποσού που εμβάστηκε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Χαλάρωση ζητούν οι τραπεζίτες και για χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για πράξεις θεματοφυλακής αξιών εκτός Ελλάδας.

Προτάσεις χαλάρωσης των capital controls έχει εκπονήσει και το υπουργείο Οικονομίας και θα τις φέρει προς συζήτηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Μόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα έχει αποτελέσματα και στη ρευστότητα των τραπεζών, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που διαπιστώνουν ότι η χώρα φαίνεται να πηγαίνει με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, κάτι που εισπράττουν οι πολίτες που προτιμούν την ασφάλεια του στρώματος και του σεντουκιού για τα χρήματά τους.

Σχετικές ειδήσεις