Μηχανογραφικό 2024: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή του - Οι οδηγίες προς τους υποψηφίους

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για την υποβολή του μηχανογραφικού

Μηχανογραφικό 2024: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή του - Οι οδηγίες προς τους υποψηφίους
EUROKINISSI
4'

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τους υποψηφίους, να υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο (Μ.Δ) ή/και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (Π.Μ.Δ), καθώς η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κωδικού ασφαλείας (password) για να υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο τους.

Μάλιστα, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις προκειμένου να δημιουργήσουν password για την υποβολή Π.Μ.Δ.

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

Α. Πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

  • Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2024, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ., ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
  • Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2024 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα. Γενικότερα, οι διαδικασίες για την απόκτηση password και την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου θα παραμείνουν ενεργές και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Μηχανογραφικό 2024: Τα βήματα για την συμπλήρωσή του

1ο βήμα

Εκτύπωσε τις Σχολές του Επιστημονικού Πεδίου στα μαθήματα του οποίου εξετάστηκες στις Πανελλαδικές από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και μελέτησε τις Σχολές που μπορείς να δηλώσεις. Βρες τα προγράμματα σπουδών τους και μάθε για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές της κάθε σχολής.

2ο βήμα

Στην ίδια λίστα που έχεις εκτυπώσει, δίπλα στον όνομα της κάθε σχολής, σημείωσε τα γράμματα Α, Β, Γ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Α: στις σχολές που σε ενδιαφέρουν πολύ
Β: στις σχολές σχολή που σε ενδιαφέρουν λιγότερο
Γ: στις σχολές που δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου

Πρόσεξε. Θα επιλέξεις τις σχολές που σε ενδιαφέρουν πραγματικά, ανεξάρτητα από την εκτίμησή σου για τους βαθμούς που θα πάρεις και χωρίς να επηρεάζεσαι καθόλου από την βάση των σχολών.

Κάθε χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν και υψηλή βάση δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλή σχολή. Υπάρχουν πολλές σχολές με χαμηλότερες βάσεις που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης. Το κλειδί είναι να επιλέξεις τις σπουδές που σου αρέσουν, ώστε στο μέλλον να αγαπάς το επάγγελμά σου και να πετύχεις σε αυτό!

3ο βήμα

Συνεχίζεις την ιεράρχηση με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια. Αριθμείς τις σχολές 1, 2, 3,…, Αρχικά αυτές της κατηγορίας Α και στη συνέχεια της Β και της Γ.
Ενδεικτικά: Α1, Α2… Α14, Β15,… Β35, Γ36… Με αυτόν τον τρόπο έχεις διαμορφώσει τη λίστα των Σχολών που σε ενδιαφέρουν με βάση την απόλυτη σειρά προτίμησής σου. Όμως, δεν έχεις τελειώσει ακόμη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή