Αυτοψία στο γηροκομείο Αθηνών έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων

Αυτοψία στο γηροκομείο Αθηνών έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων

«Το ίδρυμα που κάποτε αποτελούσε για την Αθήνα βασική δομή στήριξης των ηλικιωμένων, εξ αιτίας της κακοδιαχείρισης καταρρέει και σήμερα φιλοξενεί μόνο 105 υπερηλίκους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος εναγήθηκε στους χώρους του Γηροκομείου Αθηνών, στη Μεσογείων.

Δυόμιση μήνες μετά την απόφαση του δήμου Αθηναίων να κηρύξει έκπτωση την προηγούμενη διοίκηση υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο βρέθηκε μπροστά σε μία κατάσταση τραγική: μόνο τρεις από τις δώδεκα πτέρυγες του Γηροκομείου Αθηνών βρίσκονται σε λειτουργία, οι τρόφιμοι υποσιτίζονταν, το προσωπικό φυλλορροεί απλήρωτο εδώ και πολλούς μήνες, πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπήρχε, ενώ τα χρέη και οι συνολικές οφειλές του ιδρύματος αγγίζουν τα 30 εκ. ευρώ.

Πάντως μέσα στο διάστημα των 2,5 μηνών της προσωρινής διοίκησης λειτούργησαν, μετά από τρία χρόνια, τα μαγειρεία για τη ετοιμασία του βραδινού φαγητού, ενώ με ενέργειες της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Θεανώς Φωτίου υπήρξε χορηγία για την μεσημεριανή σίτιση των ηλικιωμένων για τους μήνες Δεκέμβριο 2016 και Ιανουάριο 2017. Παράλληλα θερμάνθηκαν οι χώροι φιλοξενίας των ηλικιωμένων που δεν είχαν θερμανθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ καλυτέρευσε η καθημερινότητά τους με δράσεις ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, από την εξάμηνη προσωρινή διοίκηση και εποπτεία προέκυψαν και νέα επιλήψιμα στοιχεία τα οποία έχουν πάρει τη νομική οδό διερεύνησης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση του Γηροκομείου Αθηνών από την προσωρινή διοίκηση:

*Τη νομική οδό παίρνουν ενοικιαζόμενα ακίνητα του ιδρύματος, που ήταν παρανόμως κατειλημμένα και οι ενοικιαστές τους δεν απέδιδαν τα μισθώματα. Πολλά εξ αυτών είναι στην αγορά ακινήτων διαθέσιμα προς ενοικίαση με νέους όρους και μισθώματα.

*Ορθή διαχείριση των εισπράξεων του ιδρύματος με ίση κατανομή των πόρων και έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό του Γηροκομείου.

*Κατακόρυφη αύξηση των εισπράξεων των παγκαριών εκκλησιών. Σε δύο μήνες συγκεντρώνονται δωρεές, που δηλώνονταν ότι συγκεντρώνονταν σε ένα έτος!

* Ενίσχυση των χορηγιών και των συνδρομών προς το ίδρυμα από ιδιώτες, οργανώσεις αλλά και την ομογένεια.