ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Απίστευτες φράσεις μεταξύ Μπουτάρη - Καλαφάτη

Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Απίστευτες φράσεις μεταξύ Μπουτάρη - Καλαφάτη

Σε αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη, εξελίχθηκε η συζήτηση για την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο της σύναψης δανείου ύψους 20 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση, κάνοντας λόγο για μίζερο και άδικο χειρισμό.

Γ. Μπουτάρης: Θα χρηματοδοτήσουμε έργα που αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ- Η περιφέρεια θέλει να κάνει κουμάντο στην πόλη

Κατά τη σχετική εισήγηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε ότι η ΕΤΕπ «δεν αποτελεί τράπεζα με την κλασική έννοια, αλλά χρηματοδοτικό οργανισμό που διαχειρίζεται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως κρατικές επενδύσεις».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι η διοίκηση κατέληξε στη μείωση του αρχικού ποσού της δανειοδότησης των 50 εκ. ευρώ σε 20 εκ. ευρώ, ώστε να είναι εφικτό τα χρήματα να απορροφηθούν εντός της επόμενης τριετίας. Αφού έλαβε από τον υφ. Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση, το πράσινο φως για την ίδια συμμετοχή με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου,. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε τη διαδικασία για την κατάρτιση αρχικού σχεδίου αξιοποίησης των χρημάτων.

«Καταλήξαμε σε έναν ενδεικτικό πίνακα έργων, ο οποίος μπορεί στην πορεία να αλλάξει. Την ΕΤΕΠ δεν την ενδιαφέρουν συγκεκριμένα έργα. Ανά πάσα στιγμή τα έργα μπορεί να αλλάξουν, εάν αλλάξουν και οι προτεραιότητες» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε ότι πρώτη στη λίστα είναι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. «Την Πλατεία Ελευθερίας την είχαμε βάλει στο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, από το ΕΣΠΑ αποκλείστηκαν τελείως έργα στον ιστορικό θύλακα της Θεσσαλονίκης και στη δεύτερη κοινότητα. Υπάρχει μια αιώνια διαμάχη για το ΕΣΠΑ, διότι η περιφέρεια θέλει να κάνει κουμάντο στην πόλη».

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε επίσης ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι κατά τα έτη 2019 και 2020, ο δήμος θα απαλλαγεί από τα δάνεια που έχει λάβει από τις συστημικές τράπεζες, πληρώνοντας και το υπόλοιπο των 25 εκ. ευρώ που έχει απομείνει. Έτσι, όπως είπε, σε τρία χρόνια από σήμερα, η μόνη επιβάρυνση στον δήμο θα είναι αυτή του δανείου από την ΕΤΕΠ και τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά».

Στ. Καλαφάτης: Θα σας θυμούνται για τις Gay Parade και τις παγωμένες αλατιέρες

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για μίζερη και τακτικιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων από τη διοίκηση του δήμου και κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τον Γιάννη Μπουτάρη ότι λειτουργεί αιφνιδιαστικά χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση.

«Το πιο σοβαρό θέμα που τίθεται, αφορά το μέλλον των δημοτών και της πόλης. Όλα όσα ακούσαμε ενισχύουν τις επιφυλάξεις μας» σημείωσε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Φορτώνετε ένα δάνειο 20 εκ. ευρώ στις πλάτες των δημοτών, ώστε η επόμενη διοίκηση να το χρεωθεί και οικονομικά αλλά και πολιτικά. Αφαιρείτε από την επόμενη δημοτική αρχή το δικαίωμα να εκτελέσει το δικό της πρόγραμμα. Η πρεμούρα της διοίκησης Μπουτάρη βγάζει μάτι. Είναι να βρει λεφτά όπως όπως, λίγο πριν εκπνεύσει η περίοδος διοίκησής της. Γι’ αυτό μειώσατε και το ποσό από τα 50 στα 20 εκ. ευρώ, για να περάσει από την «Πρωτοβουλία»».

Ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη σύναψη δανείου και τα έργα τα οποία επιλέγονται «δεν υπάρχουν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για την πόλη», ενώ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της διοίκησης Μπουτάρη ως μια ύστατη προσπάθεια να αφήσει πίσω της έργο. «Το μόνο που θα έχουν να θυμούνται οι Θεσσαλονικείς από τη διοίκηση Μπουτάρη είναι η Gay Parade, το τελεφερίκ- φάντασμα, οι ύμνοι στον Κεμάλ, η στήριξη στους παράνομους μικροπωλητές, το φιάσκο με τις αλατιέρες και η ανικανότητά σας να στολίσετε την πόλη» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει».

Ο κ. Καλαφάτης, αφού κάλεσε τον δήμαρχο να ζητήσει πίσω τα αποθεματικά ύψους 10 εκ. ευρώ που κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από αίτημα της κυβέρνησης τον Μάιο του 2015, ζήτησε από τον Γιάννη Μπουτάρη να αναβάλλει τη συζήτηση του θέματος και να πραγματοποιήσει διαβούλευση για το θέμα με όλες τις παρατάξεις, παρουσία εκπροσώπων της ΕΤΕπ. «Δεν είχατε την μέριμνα ότι πρέπει να έρθουν οι άνθρωποι της ΕΤΕπ στο δημοτικό συμβούλιο; Να λυθούν πολλές απορίες και να γίνει ενημέρωση των Θεσσαλονικέων. Είναι κρίμα τις παλινδρομήσεις της διοίκησης να τις πληρώνουν οι πολίτες. Εμείς δείχνουμε ότι είμαστε εδώ για την πόλη και σας προτείνουμε το πρώτο βήμα να είναι η αναβολή της συζήτησης για το θέμα» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης.

Γ. Μπουτάρης: Ανέβασα τον τουρισμό με προσωπικό κόστος- Με φωνάζουν κωλοεβραίε και κωλότουρκε

Στη δευτερολογία του, ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και μισές αλήθειες και επανέλαβε τις θέσεις του για αποκλεισμό έργων που επιθυμεί να υλοποιήσει ο δήμος Θεσσσαλονίκης μέσω ΕΣΠΑ, με προσωπική ευθύνη του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Απαντώντας στον Σταύρο Καλαφάτη, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε: « Καταλαβαίνω ότι είσαι υποχρεωμένος να κάνεις αντιπολίτευση. Και κάνεις αντιπολίτευση διότι ο ρόλος της παράταξης είναι να κάνει κομμάτια τον Μπουτάρη, αυτό λέτε. Σε κατηγορώ για κακή αντιπολίτευση. Δεν κινείστε μικροκομματικά, κινείστε μόνο για την παράταξή σας. Ο ομόσταβλός σας, ο κ. Τζιτζικώστας το ίδιο λειτουργεί» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε ότι η περιφέρεια απέκλεισε από ένταξη στο ΕΣΠΑ τα έργα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στη β' κοινότητα «για δικούς της λόγους», ενώ αναφερόμενος στον αναπτυξιακό χαρακτήρα των έργων που υλοποιεί η διοίκησή του, σε σύγκριση με το παρελθόν, σημείωσε: «Το λάθος είναι ότι ξοδεύτηκαν τα λεφτά στην νέα παραλία και έχουμε ένα έργο για να κάνουμε βόλτα και πέντε περίπτερα. Δεν είναι έργο αναπτυξιακό».

Αναφερόμενος δε στις επιτυχίες της διοίκησής του στον τομέα του τουρισμό, σημείωσε: «Ποιος ανέβασε τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης; Πώς έρχονται οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη; Δεν έρχονται για τα γλυκά μας τα μάτια, είδαν διάφορες ενέργειες και με προσωπικό κόστος, όχι κόστος σε χρήμα. Εμένα ρωτήστε πόσοι με παίρνουν τηλέφωνο και με βρίζουν, και κωλότουρκε και κωλοεβραίε. Πώς ήρθαν οι 100.000 Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη».

Γ. Ρανέλλα: Οι κόκκινες γραμμές του δήμου Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου, Γιούλη Ρανέλλα, αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές που έθεσε εξ’ αρχής η διοίκηση του δήμου και οι οποίες ήταν: «Όχι σε δάνεια για αποπληρωμές χρεών και λειτουργικών αναγκών- Όχι στη μετακύληση του κόστους στους δημότες- Να μη τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική εξυγίανση του δήμου».

Η κα Ρανέλλα σημείωσε ότι η ΕΤΕπ επέλεξε να χρηματοδοτήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης, έχοντας ελέγξει οικονομικά μεγέθη και δείκτες και αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της δανειοδότησης. «Επιλέξαμε σταθερό επιτόκιο το οποίο θα κινηθεί γύρω στο 2,5% και εξαμηνιαία δόση αποπληρωμής. Η επιπλέον εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα κυμαίνεται από 0,5 έως 1% και οι δόσεις του δανείου θα είναι τέσσερις. Εάν επιθυμούμε, έχουμε τη δυνατότητα να μην αντλήσουμε όλο το ποσό του δανείου» σημείωσε η αντιδήμαρχος οικονομικών.

Λ. Λιάκου: Δύσκολο χρηματοδοτικό εργαλείο- Σφιχτές διαδικασίες

Για ιδιαίτερα σφιχτές διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον δήμο Θεσσαλονίκης μίλησε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου. «Είδαμε ποια έργα έχουμε ανάγκη και δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Για παράδειγμα, υπάρχει το θέμα της σχολικής στέγης, η οποία δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλα προγράμματα. Εγώ ήμουν υπέρ του να μειωθεί το ποσό της δανειοδότησης, τα 50 εκ. ευρώ δεν θα μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε εύκολα» σημείωσε η κα Λιάκου.

Πρόσθεσε δε σχετικά με το πρόγραμμα: «Σίγουρα είναι ένα δύσκολο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες χρηματοδοτήσεις. Οι διαδικασίες είναι σφιχτές. Η διαπαραταξιακή επιτροπή θα πρέπει να εισηγείται ποια έργα θα μπαίνουν σε κάθε δόση και ο έλεγχος της διαδικασίας θα είναι αυστηρός».

Πηγή: thestival.gr

Σχετικές ειδήσεις