ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχώρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση της Βουλής

Αποχώρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση της Βουλής

Μετά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, την αίθουσα εγκατέλειψαν και οι βουλευτές της ΝΔ, διαμαρτυρόμενοι για τη σειρά τροπολογιών που έκανε δεκτές ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επεισοδιακά εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Από την συζήτηση απουσιάζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αποχώρησαν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς επέμειναν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εργαζομένους με την προηγούμενη δικηγορική του ιδιότητα.

Εν τω μεταξύ, τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αποδοχή, από τον κ. Κατρούγκαλο, σειράς τροπολογιών, που έχουν κατατεθεί κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από τις συνολικά 16 «βουλευτικές, ρουσφετολογικές τροπολογίες».

«Είναι φανερό ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του κόμματος σας για να μην συζητηθούν ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια για αυτό και δεν τις υποστήριξαν όπως όφειλαν», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που κατατίθενται οι τροπολογίες.

Τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρακατσούλης και Χάρης Θεοχάρης, έκαναν λόγο για «μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού τους βίου».

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, που συντάχθηκε με την θέση του αναπληρωτή υπουργού, για την αναγκαιότητά τους και τόνισε ότι δεν συμμερίζεται τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν.

Τον κ. Κατρούγκαλο στήριξε πλήρως ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι οι τροπολογίες ρυθμίζουν σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 ετών, ενώ σημείωσε ότι κατατέθηκαν από τους βουλευτές, μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:
-Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
-Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
-Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
-Επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.
-Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
-Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
-Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
-Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
-Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
-Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
-Δαπάνες δασοκτονίας για το έτος 2014.

Εν τω μεταξύ, την αντίληψη της κυβέρνησης για επαναφορά στις αξίες του Κοινού Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού, αλλά και των προταγμάτων για την ισότητα και των υπεράσπιση αδυνάτων, αντιπαρέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, έναντι της αντίληψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα».

Κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για «την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την αποκατάσταση των αδικιών κ.α. διατάξεις, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι όταν η Ν.Δ. μιλά για κανονικότητα, εννοεί ότι εμείς δεν πρέπει να έχουμε απόκλιση από την νεοφιλελεύθερη ατζέντα. «Έχουμε εντελώς διαφορετικές αξιακές αφετηρίες, όπως είναι η άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων, όπως το να μην έχουμε την αρχαϊκή μέθοδο της επίταξης, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» συνόψισε ο αν. υπουργός.

Σχετικές ειδήσεις