ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Στηρίζουν την κυβέρνηση οι πολίτες

Δημοσκόπηση: Στηρίζουν την κυβέρνηση οι πολίτες

Οι πολίτες δείχνουν σαφή προτίμηση (58,3%) στη σημερινή κυβέρνηση - και όχι σε εναλλακτικά σχήματα από την παρούσα Βουλή, φοβούνται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ, σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, απορρίπτουν νέες εκλογές και δημοψήφισμα και ζητούν να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της.

Αυτά τα συμπεράσματα βγαίνουν από τη δημοσκόπηση της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 58,3%, απορρίπτουν «ευφάνταστα» σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να παραμερίσει τους ΑΝ.ΕΛ. και την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνεί μόλις το 37,1%, ενώ το 4,6% δεν εκφράζει γνώμη.

Στις δημοτικότητες, εντυπωσιακά είναι τα νούμερα όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα (72,5%), αλλά και των μελών του οικονομικού επιτελείου, παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο και τις περιπλοκές της σχέσης με τους δανειστές.

Στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, το 76,9% «ψηφίζει» ευρώ, ενώ μόλις το 19,2% τάσσεται υπέρ της ρήξης με την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή.

Όσον αφορά στο σενάριο της χρεοκοπίας, το 53,9% θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, ενώ το 42,8% όχι.

Στο ερώτημα, «τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ναυαγίου με τους δανειστές», το 51,1% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, το 22,8% ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, το 16,6% ότι πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές, ενώ ένα 9,5% δεν απαντά.

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από τις 5 – 7 Μαΐου, σε δείγμα 1.001 νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σχετικές ειδήσεις