ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομολογία Τζανακόπουλου: Συζητάμε για «κόφτη» μετά το 2018!

Ομολογία Τζανακόπουλου: Συζητάμε για «κόφτη» μετά το 2018!

Πολιτική |Ειδήσεις: Ομολογία ήττας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο για τον «κόφτη» και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές - Η κυβέρνηση δίνει... γη και ύδωρ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Συζητάμε δημοσιονομικό μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων για μετά το 2018», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος». Με τη φράση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει όλες τις πολιτικές εκτιμήσεις που επιμένουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. είναι αποφασισμένη να δεχθεί όλες τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών για να προχωρήσει η αξιολόγηση και να παραμείνει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μοναδικό σενάριο, πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Τρίτη (17/01/2017).

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αποκλείοντας τη διενέργειά τους, τουλάχιστον για το άμεσο διάστημα. Η ένταξη της χώρας ή όχι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα, ζήτημα το οποίο θα κριθεί μέσα τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Όσο για τις δηλώσεις Φλαμπουράρη περί δημοψηφίσματος, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρεθούν σε αδιέξοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη για την ελληνική κυβέρνηση».

Στόχος για την κυβέρνηση είναι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ, ευρωπαϊκών θεσμών και των άλλων μερών, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, όπως στη συνέχεια επανέλαβε αρκετές φορές, η υπέρβαση ακριβώς αυτής της ασυμφωνίας δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο, με πολιτικούς όρους. Με άλλα λόγια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχεται ότι δεν είναι μεγάλα τα περιθώρια προόδου στο επόμενο Eurogroup.

Οι τεχνικές διαφορές είναι γεφυρώσιμες, σε επίπεδο (staff level agreement) υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, «αγκάθι» παραμένει το πολιτικό ζήτημα της διαφωνίας των εμπλεκόμενων μερών, για τα μετά το 2018 ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ θα πρέπει να διευκρινίσει το συντομότερο δυνατό τη στάση του για την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα και να μην «κωλυσιεργεί». Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, στη βάση και της ερμηνείας των δηλώσεων Σόιμπλε, ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα, μέσω του ESM. Σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ και άρα ανάγκης τροποποίησης του προγράμματος, την οποία θα χρειαστεί να εγκρίνει η γερμανική βουλή, αυτή θα είναι τυπική, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, και δεν θα επηρεάσει άλλους τομείς του προγράμματος, όπως οι στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα, τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς είναι ήδη συμφωνημένα.

Ως προς το διάστημα μετά το 2018, για το πώς θα καθοριστεί το δημοσιονομικό «μονοπάτι» και θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Ωστόσο, η κυβέρνηση συζητάει έναν μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, αυξημένων εγγυήσεων, ώστε να καταστεί δυνατό το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα τεθεί σε λειτουργία, καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν. Για την επιβεβαίωση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε τα λεγόμενα του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικές ειδήσεις