ΚΟΜΜΑΤΑ

Εκλογές 2015- Λαφαζάνης: Δεν θα διστάσουμε για Grexit και επιστροφή στη δραχμή

Εκλογές 2015- Λαφαζάνης: Δεν θα διστάσουμε για Grexit και επιστροφή στη δραχμή

Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς την προγραμματική του δέσμη του κόμματός του εμφανίστηκε εκ νέου ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας».

Μιλώντας στο CNBC, λίγες ώρες μάλιστα πριν παραδώσει τη διερευνητική εντολή για το σχηματικό κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρεται στην αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, στους στόχους της Λαϊκής Ενότητας, στις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του για την οικονομία, αλλά και στο πώς βλέπει τις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας.

Όπως ξεκαθαρίζει η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα κόμμα που στις αρχές της έχει την κατάργηση των Μνημονίων και την ακύρωση της λιτότητας. Στις αρχές της έχει το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει πως η Λαϊκή Ενότητα δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνεχίσει τις καλύτερες αγωνιστικές και προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε να τηρήσουμε τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις του. Θέλουμε να συνεχίσουμε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στους κοινωνικούς αγώνες», υπογραμμίζει στη συνέντευξη.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι εγκατέλειψε όλες τις ουσιώδεις και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνον τις εγκατέλειψε, αλλά πέρασε και στην αντίπερα όχθη , να αποδεχθεί ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο και αυτό να αποτελεί τώρα το πρόγραμμά του για τις εκλογές», τονίζει.

Σχετικά με την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές αναφέρει πως κυρίαρχα ευρωπαϊκά κέντρα και πρώτο από όλα το γερμανικό κατεστημένο στηρίζει αυτές τις εκλογές και τις θεωρεί εργαλείο προκειμένου να διευρυνθεί όπως λέει η «στήριξη» του λαού στο Μνημόνιο. Στη βάση αυτή επισημαίνει πως η συνολική κατεύθυνση του νέου Μνημονίου είναι βαθύτατα λαθεμένη και βαθύτατα αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στη λιτότητα και στις αποκρατικοποιήσεις.

Αναφορικά με την έξοδο ή παραμονή στην Ευρωζώνη ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εάν χρειαστεί, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και να καταργήσουμε τα Μνημόνια, εμείς δεν θα διστάσουμε να φύγουμε από την ευρωζώνη. Και να συγκροτήσουμε με νέους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους εθνικό νόμισμα».

Ερωτηθείς μάλιστα για το εάν στο θέμα του Grexit είναι ομοϊδεάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης απαντά εξίσου χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει το Grexit. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως υποστηρίζει μετά πάθους το τρίτο Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Και μάλιστα το συνδιαμόρφωσε. Και μάλιστα θα έλεγα ότι οι περισσότερο αντικοινωνικές προτάσεις που εμπεριέχονται σε αυτό το Μνημόνιο είναι προτάσεις του Σόιμπλε».

Τέλος, ερωτηθείς για τη σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων τάσσεται υπέρ μιας νέας πολυδιάστατης διεθνής πολιτικής. «Πέραν των πολλών άλλων που χρειάζεται να κάνουμε για να αναπτύξουμε μια νέα πολυδιάστατη διεθνή πολιτική είναι να αναπτύξουμε και τις σχέσεις μας με την Ρωσία», απαντά για το συγκεκριμένο θέμα.\

Δείτε εδώ όλες τις πολιτικές εξελίξεις