ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδήμος: Όχι νέες μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις

Παπαδήμος: Όχι νέες μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ότι δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί τη βάση του προγράμματος «ευνοϊκής αναδιάρθρωσης» του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ», υποστήριξε, γεγονός που επιφέρει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι είναι αποτέλεσμα ανισορροπιών που διογκώθηκαν επί σειρά ετών.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης», σημείωσε και προσέθεσε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά.

Τη σταδιακή αποκατάσταση στην εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας θα σηματοδοτήσει η επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, ενώ προσδοκίες για την επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 2013 δημιουργούν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Αυτές είναι η ανάκαμψη των εξαγωγών, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ύψους 14 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά σε μισθούς και συντάξεις, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.

«Προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή όσων μέτρων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις», σε κύριους στόχους τη δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση της παραγωγικότητας.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καθήκον της. Πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους».

Απευθυνόμενος στους παράγοντες της αγοράς που παρευρίσκονται στο συνέδριο, ζήτησε τη «δημιουργική» τους συμβολή: «Η οικονομία το επιχειρηματικό σας ταλέντο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα κεφάλαιά σας».

«Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει και αυτός να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια με τα κεφάλαια που διαθέτει και τις επενδυτικές του δράσεις. Εάν ο καθένας σας κάνει κάτι θετικό για να βοηθήσει αυτή τη χώρα να ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες, αυτή η χώρα θα κάνει πολλά για εσάς», κατέληξε.