ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το διυπουργικό

Βουλή: Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το διυπουργικό
In Τime

Ενστάσεις για μια σειρά από ρυθμίσεις που προβλέπονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ώρα που η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση λόγω Κλεισθένη

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με αιχμές τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

«Καθιερώσατε την απλή αναλογική για να οδηγήσετε τα πράγματα σε χαοτικές καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας ότι «το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν το μπάχαλο σε έναν θεσμό που δεν σας πείραζε να φτάσει σε αυτή τη θέση που έχει φτάσει σήμερα».

Επισήμανε ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν έχει τύχει ποτέ ξανά δήμαρχος ή περιφερειάρχης που να παίρνει στις εκλογές το 50% + 1 να μην έχει την πλειοψηφία στα όργανα που διοικούν τον δήμο ή την περιφέρεια.

«Η κυβέρνηση στην ουσία ακυρώνει την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χωρίς να έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα συμβούλια, γίνονται παρεμβάσεις αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έχει τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφίες και συσχετισμούς για τη λήψη αποφάσεων», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει αυτή την προοπτική και για να προχωρήσει την αντιμεταρρύθμιση επικαλείται κάποια περιφερειακά παραδείγματα.

Απαντώντας ο υπουργός επισήμανε ότι «το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ».

Διαβάστε επίσης:

Ικαρία: Νεκρή βρέθηκε η 34χρονη αστροφυσικός

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη δέσμη των διατάξεων για την αυτοδιοίκηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακυρώνει μια μεταρρύθμιση που προχώρησε στη βάση της λογικής των συγκλίσεων και των συναινέσεων, στη βάση ενός συστήματος εγγυήσεων για τον έλεγχο του δημάρχου και του περιφερειάρχη, για να εισάγει ένα πλέγμα διατάξεων που στοχεύει στο ανεξέλεγκτο ρόλο του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Όλα αυτά τα προχωρά η κυβέρνηση με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, είπε ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας ότι πίσω από τα κυβερνητικά επιχειρήματα κρύβεται το σχέδιο για τον ασφυκτικό έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον χειμώνα, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συναινέσει σε έναν νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές «που θα εξασφαλίζει την αναλογικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι αναβαθμίζονται τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια διότι αφαιρούνται αρμοδιότητες σε δευτερεύοντα θέματα. Είπε ακόμα ότι στις σοβαρές συζητήσεις, όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να υποστηρίξει με εναλλακτικό σχέδιο την πρότασή της, ενώ ενθαρρύνεται η συνεργασία και σύμπραξη παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση σε αυτή να συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου-περιφερειάρχη. «Το μόνο που κάνουμε είναι να συμβάλουμε στην κυβερνησιμότητα δίνοντας στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες την αναγκαία πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των δήμων και των περιφερειών», διευκρίνισε. Προσέθεσε δε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν τη συγκατάθεση της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της πλειοψηφίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψίες στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, «που οδήγησαν σε απείρου κάλλους φράσεις και πρακτικές με κλασσικότερο το ότι "οι αντιμνημονιακοί ξέρουν να μαζεύουν τα σκουπίδια καλύτερα από τους υπόλοιπους", με αποτέλεσμα να μας παραδώσετε μια ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών στο λεκανοπέδιο Αττικής, με την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής σε σκουπίδια να επαρκεί μέχρι το τέλος του έτους».

Για το άσυλο

Ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Δεν σας νοιάζει ούτε η παραβατικότητα, ούτε το αν πουλιούνται ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο, ούτε αν πουλάνε faux bijoux στη Μασσαλίας, ούτε αν πουλάνε τσάντες κάποιοι μετανάστες έξω από την ΑΣΟΕΕ. Αυτό είναι το προκάλυμμα καπνού. Ο μεγάλος σας πόνος και ο μεγάλος καημός είναι ότι ο χώρος των πανεπιστημίων ιστορικά και ειδικά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι ο χώρος που κυοφορούνται, επωάζονται, γεννιούνται ανατρεπτικές ιδέες», είπε και πρόσθεσε: «ο κ. Θεοδωρικάκος, από εκεί βγήκε. Και ο κ. Αχτύπης να δω πως θα ψηφίσει σήμερα, που το 1991 ήμασταν μαζί στην κατάληψη της Ιατρικής, τότε που ο κ. Σούρλας ήθελε να βάλει εξετάσεις στην ειδικότητα. Και κέρδισε τη δυνατότητα να κάνει ειδικότητα κάθε γιατρός που τελειώνει το πανεπιστήμιο και όχι οι γαμπροί και οι κόρες των καθηγητών των ΑΕΙ».

Μεθοδεύσεις διαπίστωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τις διατάξεις που αφορούν στο πανεπιστημιακό άσυλο, και που, όπως κατήγγειλε στόχο έχουν τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ζωής. «Έχετε σαφή, συμβολικό και ιδεολογικό στόχο. Τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ζωής, της ζωής μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο», είπε ο Δημήτρης Τζανακοπούλος σημειώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ετών, η ΝΔ αποδύθηκε σε μια ακροδεξιά επικοινωνιακή εκστρατεία απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και απέναντι στους θεσμούς που επιτυγχάνουν τους όρους συγκρότησης του πανεπιστημιακού και του φοιτητικού κινήματος.

Αντιδρά η ελάσσονα αντιπολίτευση

Επικριτική στάση κράτησαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης απέναντι στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται για πρώτη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία νομική ισχύ». Άσκησε κριτική, επίσης, για το ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει αρχή, μέση και τέλος», «αποτελείται από πληθώρα άρθρων που διακατέχουν σχεδόν όλα τα υπουργεία και για το ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου «δεν τέθηκαν ποτέ στην πλατφόρμα της διαβούλευσης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα για να αποπροσανατολίσει στην κοινωνία», «βάζοντας επικοινωνιακά στην άκρη τα καυτά ζητήματα, όπως είναι οι αλλαγές στον "Κλεισθένη" και το άσυλο».

Δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ επιφυλάσσεται για την παράγραφο 3 της διάταξης για το άσυλο, που αναφέρεται στην επέμβαση των αρχών «λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπουργός θα προβεί σε βελτιώσεις στη διάταξη. «Στο άρθρο, εκεί που κρύβεται η λεπτομέρεια, στην παράγραφο 3, το αξίωμα της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και του ειδικού χώρου του πανεπιστημίου δεν γίνεται σεβαστό. Υπάρχει και υπερβάλλων ζήλος πολλές φορές και μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα», ανέφερε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει «άκρατη αστυνομοκρατία, στο όνομα της προληπτικής δράσης».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξέφρασε την επιφύλαξη να δημιουργηθεί ένα «ψηφιακό συγκεντρωτικό κράτος που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε και να πάμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία».

Για «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ και, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του επείγοντος, με τον οποίο εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι «τείνει να μονιμοποιηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε συνεπάγεται βελτίωση της κυβερνησιμότητας, αλλά «θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής». «Πρόκειται για προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν και ο Καποδίστριας και ο Κλεισθένης», είπε.

Αναφορικά με το άσυλο, επεσήμανε ότι «αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων». «Σε ΑΕΙ-ανώνυμες εταιρείες δε χωράει το άσυλο, που προστατεύει το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν τον αγώνα τους. (σ.σ. Με την προτεινόμενη διάταξη) θα αναγνωρίζεται μόνο το άσυλο για τις μπίζνες των καπιταλιστικών ιδεών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανομίας, «εάν υπήρχε βούληση».

Εκ μέρους της «Ελληνικής Λύσης», ο εισηγητής, Κωνσταντίνος Μπούμπας σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έρχονται στους ΟΤΑ «η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση» και δίνεται «μεγάλη ισχύς στον δήμαρχο, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αυταρχικό δήμαρχο-Κρέοντα», «με το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει λόγο και ισχύ για κάποιες σημαντικές αποφάσεις».

Για το άσυλο σημείωσε: «Το άσυλο είναι όαση των αρχών της δημοκρατικής ελευθερίας. Δε μπορούμε να ψηφίσουμε διατάξεις που κατακρεουργούν αυτό που λέμε "πανεπιστημιακή εκπαίδευση"».

Ακόμα, με αφορμή τις διατάξεις που αφορούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους από τη ΝΔ μιλάνε για αναδρομική ισχύ του νόμου. «Θέλετε να βολέψετε τα δικά σας παιδιά», δήλωσε.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα, εκ μέρους του ΜΕΡΑ25, έκανε λόγο για νομοθετική «επέλαση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έντεχνα, επί τέσσερα χρόνια και προεκλογικά, προετοίμασε την κοινή γνώμη για την επέλαση αυτή, ώστε χωρίς αναστολή να φέρει όσα έκρυβαν πίσω από όμορφες λέξεις». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις προωθούμενες αλλαγές στον Κλεισθένη, ανέφερε: «Η ΝΔ λέει: Αδιαφορώ, απονομιμοποιώ τα αποτελέσματα εκλογών με άρθρα νόμου». Για το άσυλο, σημείωσε ότι ο δημόσιος χώρος, με τον οποίο εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ «υπόκειται σε πάμπολους περιορισμούς» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η εφαρμογή της αντιδραστικής ιδεοληψίας για την κατάργηση του ασύλου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: «Καμίνι» και πάλι η χώρα - Έρχεται κύμα καύσωνα