ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλευρό της Ελλάδας η Αίγυπτος: Απερρίφθη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης από το κοινοβούλιο

Στο πλευρό της Ελλάδας η Αίγυπτος: Απερρίφθη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης από το κοινοβούλιο

Την καταδίκη τους στα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη εξέφρασαν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ και μέλη του Σώματος.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής βουλής, Άμπντελ Άαλ, διεμήνυσε πως η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας.

«Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν» τόνισε επίσης ο ίδιος.

«Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη» καταλήγει ο κ. Άμπντελ Άαλ.

Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Αιγύπτου

Εντείνουν τις διπλωματικές τους κινήσεις Ελλάδα και Αίγυπτος, με στόχο να αναδείξουν τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή και να λάβουν διεθνή στήριξη οι θέσεις τους για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης από διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ – Σούκρι χθες το βράδυ.

Η τηλεφωνική επαφή πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα, αμέσως αφότου έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ο κ. Δένδιας ταξίδεψε στο Κάιρο την 1η Δεκεμβρίου και οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να επιταχύνουν από κοινού τις διαδικασίες για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ τους.

Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής θα συζητηθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με την Τουρκία και την συμφωνία που επικυρώθηκε με τη Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία από την Ιταλία από την Κύπρο από την Ολλανδία και επισήμανε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτος Ερντογάν: Έγινε...παρουσιαστής και έφτιαξε δική του υφαλοκρηπίδα με τη μισή Μεσόγειο(vid)

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε θα πάρετε τα 700 ευρώ - Τα κριτήρια, η αίτηση και οι... κόφτες!

Σχετικές ειδήσεις