ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: «Αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα» - Μητσοτάκης: «Ενδιαφερόμαστε για τα F-35»

Τραμπ: «Αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα» - Μητσοτάκης: «Ενδιαφερόμαστε για τα F-35»
ASSOCIATED PRESS

Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη και τεταμένη περίοδο πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Λίγο μετά τις 21:10 (Ώρα Ελλάδος) έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Αφού έβγαλαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, κινήθηκαν προς το οβάλ γραφείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Τραμπ: Δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε, ενώπιον των δημοσιογράφων, στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας. «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε» ανέφερε ο κ. Τραμπ.

«Πρόκειται για μια χώρα με πολύ σημαντική γεωγραφική θέση και μια σπουδαία χώρα. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας με πολύ θετικά σχόλια για τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως η χώρα μας αποτελεί πλέον ευκαιρία για επενδύσεις.

Μητσοτάκης: Θέλουμε τη στήριξή σας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

«Βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και η κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να μειώνει τους φόρους. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί. «Είναι προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τραμπ πως παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προκαλεί αποσταθεροποίηση. «Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν, ενώ δήλωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35.«Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα», είπε συγκεκριμένα. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε δημοσιογράφους πως «η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές προς την αμερικανική ηγεσία πως δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ:

Τραμπ για Ιράν: «Ο Σουλεϊμανί ήταν τέρας, θα σκότωνε κι άλλους ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για την κατάσταση στο Ιρακ και το Ιράν μετά την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αρνητική εντύπωση και αμηχανία στην ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να αντιδράσει στον «βομβαρδισμό» ερωτήσεων που δεχόταν ο κ. Τραμπ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες». «Ήταν ένα τέρας», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος που επέμεινε για την ορθότητα της απόφασής του να εξοντωθεί ο Ιρανός στρατηγός.

«Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες. Είχε σκοτώσει αμερικανούς πολίτες, ήταν υπευθυνος για πολλές επιθέσεις και σχεδίαζε και νέες» υποστήριξε ο Αμεριακανός πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Σώθηκαν πάρα πολλές ζωές με τη δράση μας... Ακόμα και μέσα στο Ιράν πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν για τη δολοφονία Σουλεϊμανί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν φοβάται για αντίποινα. Αντίποινα ήταν αυτό που κάναμε εμείς σημείωσε και τόνισε με έμφαση: «Εάν το Ιράν μας επιτεθεί θα υποφέρουν από τις συνέπειες. Οι ΗΠΑ «είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα».

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ με ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν ακόμα και για το θέμα των επιθέσεων σε πολιτιστικά μνημεία του Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας ουσιαστικά από την απειλή που έκανε ο ίδιος μερικές μέρες νωρίτερα.

Ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».

Παράλληλα, ο κ.Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:

Λευκός Οίκος: Αναγνώριση της σημασίας της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Ουάσιγκτον η επίσκεψη Μητσοτάκη

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρόλος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτός ο ρόλος καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων. Και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της Αμερικής για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ασφάλεια

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) καταδεικνύει την όλο και στενότερη εταιρική σχέση στον τομέα της ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω από την πλευρά της Αμερικής την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεών μας, όπου συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αθήνα μοιράζεται με την Ουάσιγκτον την ίδια προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G.

Οικονομική Διπλωματία

Περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και ότι έχει αλλάξει σημαντικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας.

«Η (ελληνική) κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση της δύναμης της επιχειρηματικής μας κουλτούρας και της δύναμης των κεφαλαιαγορών μας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από μια δεκαετία κρίσης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μεγαλεπήβολα και ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιδρούν θετικά», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Ενέργεια

Το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και αναγνωρίζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι πρόσφατα το νομοσχέδιο EastMed Act υπογράφηκε ως νόμος του κράτους αλλά και της ανακοίνωσης για τη συμφωνία του αγωγού EastMed. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στο σχήμα 3 +1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ), και υπενθύμισε τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 3 +1:

* Είναι ένας μηχανισμός για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

* Προωθεί τη περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή όπου υπάρχει αναζωπύρωση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε το υψηλό επίπεδο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για αυτά τα θέματα, σημειώνοντας ότι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση.

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Επομένως, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Πιο αναλυτικά:

Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις και στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με αμερικανούς επενδυτές. Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.