Προκαταρκτική Novartis: Τα τηλεφωνήματα του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Newsroom Newsroom

Προκαταρκτική Novartis: Τα τηλεφωνήματα του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ
INTIME NEWS

Δύο φορές επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», χθες Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις 12:12 της Πέμπτης. Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50. Και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Για όλα αυτά ενημερώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Κατόπιν αυτών, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της ειδικής επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Novartis: Διάλογοι-«φωτιά» στην προανακριτική για τους μάρτυρες και «μπαλάκι» οι ευθύνες

«Μπαλάκι» οι ευθύνες ανάμεσα στην Προανακριτική και τη ΓΑΔΑ για τον τρόπο που οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα πρέπει να εμφανιστούν για να καταθέσουν στην επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ότι επιχειρούν με πραξικοπιματικό τρόπο να μην αποκαλυφθεί η υπόθεση.

Ο Άρειος Πάγος μετά από εξέταση της αίτησης των βουλευτών μελών της Προανακριτικής Επιτροπής -πλην ΣΥΡΙΖΑ- αποφάσισε ότι οι δύο μάρτυρες θα πρέπει να εξετασθούν δίχως να φανούν τα πρόσωπά τους.

Οι βουλευτές είχαν ζητήσει από τον εισαγγελέα, να εξεταστεί εκ νέου το καθεστώς προστασίας μαρτύρων, όπως, επίσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους βρέθηκαν και οι ενέργειες της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Ένα τρίτο ερώτημά τους αφορούσε στο αν μπορεί να διασφαλιστεί ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης, δηλ. χωρίς κουκούλες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, αφού αναφέρει το σκεπτικό του αιτήματος, όπως σημειώνεται παραπάνω, θεωρεί ότι οι δύο μάρτυρες είναι πολύ σημαντικοί και πρέπει να βρεθούν για να μεταφερθούν στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν για την υπόθεση, η οποία φαίνεται, λόγω των εξελίξεων αυτών, πως φτάνει στα όριά της, αφού το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι φανερό.

Διάλογοι σύγκρουσης

Νωρίτερα και πριν τα μέλη της επιτροπής επισκεφθούν τον Άρειο Πάγο, κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή ακούστηκαν φωνές μέχρι το διάδρομο.

Αιτία ήταν το έγγραφο του Αρείου Πάγου που «άναψε φωτιές». Οι διάλογοι ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης είναι ενδεικτικοί για το τι συνέβη στη συνεδρίαση της Προανακριτικής.

Ο βουλευτής της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης επέμεινε λέγοντας ότι «θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες όπως στον Άρειο Πάγο». Του απάντησε αμέσως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας:

«Να εξετασθούν όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Για πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ το ΚΚΕ, που τελευταία βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η επιτροπή πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας» των μαρτύρων.

ΣΥΡΙΖΑ: Βρίσκονται σε πανικό

Για πανικό της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη:

«Ο πανικός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis ».

Τι απάντησε ο Άρειος Πάγος

Πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις, ο Άρειος Πάγος, που παρακολουθεί μέσω των αρμοδίων εισαγγελέων την υπόθεση, με έγγραφό του ξεκαθάριζε ότι είναι στη δικαιοδοσία της Προανακριτικής η κλήτευση των μαρτύρων και η έκδοση εντάλματος για βίαιη προσαγωγή τους. Ταυτόχρονα πήρε θέση για το πως πρέπει να καταθέσουν οι μάρτυρες, παραπέμποντας σε συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το αίτημα των βουλευτών προς τη Δικαιοσύνη είχε ως αποτέλεσμα να «αδειαστούν» οι εκπρόσωποι της ΝΔ του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε δείχνει το μέγεθος της σύγκρουσης.

«Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μυστηριώδες μήνυμα σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα (pics)

Eurogroup: Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας για τον κορονοϊό

23:43

Κορονοϊός Γαλλία: Πέθανε η χήρα του Ζορζ Μαρσέ - Ήταν θετική στον ιό

23:39

Απίθανο! Μπαμπάς έφτιαξε time-lapse βίντεο που δείχνει την κόρη του να μεγαλώνει (vid)

23:35

Λένε ότι αυτό θα είναι το στυλ του μέλλοντος!

23:32

Κορονοϊός: Και δεύτερος νεκρός σε λίγες ώρες στην Ελλάδα - Στους 88 ο συνολικός αριθμός

23:32

Blast from the Past: Οργασμός on air από πασίγνωστη Ελληνίδα

23:31

Μας έκοψε την ανάσα η Βανδή! H φωτό με crop top και κολάν θα σε συναρπάσει! (Photos)

23:30

Έλληνας αστροφυσικός ανατρέπει τις θεωρίες για το Σύμπαν (vid)

23:28

Κορονοϊός: Πώς θα κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας

23:25

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup: 500 δισ. ευρώ στα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

23:21

Συναγερμός στη Λάρισα: Σε καραντίνα οικισμός Ρομά μετά από δεκάδες κρούσματα

23:17

Πρόκειται για πράξη τάξης του Δημοτικού αλλά το 85% δεν μπορεί να βρει την απάντηση - Εσείς; (vid)

23:10
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved