ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στο CNN Greece: Επέκταση των μέτρων και τον Μάιο - Όσοι πληγούν, θα ενισχυθούν

Γεραπετρίτης στο CNN Greece: Επέκταση των μέτρων και τον Μάιο - Όσοι πληγούν, θα ενισχυθούν

Δεν αποκλείει την επιβολή νέων μέτρων εφόσον απαιτηθεί κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αναλόγως των επιδημιολογικών, γεωγραφικών και άλλων περιβαλλοντικών δεδομένων, δεν αποκλείονται υψηλότερα πρόστιμα, ευρύτεροι περιορισμοί στην κίνηση στο εσωτερικό της χώρας και επιπλέον ανάσχεση στις πύλες εισόδου στη χώρα.

Για την περίοδο του Πάσχα θα υπάρχουν αυστηρότατοι έλεγχοι, για να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως αν χρειαστεί θα επεκταθούν και το Μάιο.

- Κύριε υπουργέ, θεωρείτε πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν αποτέλεσμα;

Για τη διαχείριση της μείζονος υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ακολούθησε μία βασική προεπιλογή. Αυτή ήταν η υπεροχή της δημόσιας υγείας με οποιοδήποτε τίμημα απέναντι σε άλλες εκδοχές δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η οικονομία. Σκοπός της κυβέρνησης ήταν να χαθούν όσο το δυνατό λιγότερες ανθρώπινες ζωές. Για να υπηρετήσουμε αυτήν την αξιακή θέση, ακολουθήσαμε δύο μεθοδολογικές αρχές. Η πρώτη ήταν να υιοθετήσουμε τις συστάσεις των ειδικών.

Για τον λόγο αυτό περιβάλαμε με μεγάλη εμπιστοσύνη την ομάδα ειδικών του Υπουργείου Υγείας, η οποία εργάστηκε με μεγάλο ζήλο και αφοσίωση. Η δεύτερη ήταν να ενημερώνουμε διαρκώς τους πολίτες, ώστε να τους καταστήσουμε κοινωνούς της κρισιμότητας της κατάστασης και του απαιτούμενου μέτρου εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με βάση τις παραδοχές αυτές, λειτούργησε όχι ένας τυφλός καταναγκασμός, αλλά περισσότερο η πειθώ του ορθού λόγου. Ήταν αυτή η πειθώ που ανέδειξε μια πρωτόγνωρη κοινωνική συστράτευση, όχι μόνο στο επίπεδο της συμμόρφωσης στα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής προσφοράς από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Αισθάνομαι ότι το υπόδειγμα αυτό παρήγαγε εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν και ακόμη δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι έχουμε ξεφύγει από την «μέγγενη» της πανδημίας, διαφαίνεται εντούτοις ότι η συνέπεια που επιδείξαμε, επιβραβεύεται.

- Τα νέα περιοριστικά μέτρα ήταν αναγκαία; Θα προχωρήσετε και σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα;

Για κατανοήσει κάποιος την αναγκαιότητα των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί, δεν χρειάζεται να προστρέξει στα αρνητικά παραδείγματα της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Γαλλίας. Αρκεί να έχει πρόσβαση στα στατιστικά δεδομένα χωρών με ανάλογα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, αν και με πολύ πλουσιότερες υποδομές υγείας, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, όπου η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε τον ίδιο περίπου χρόνο.

Αισθάνομαι ότι σήμερα όλοι πολίτες έχουν πειστεί ότι η προνοητικότητα προφύλαξε τη χώρα από τα χειρότερα. Από την αρχή της κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση διείδε το διαγραφόμενο κίνδυνο και συνέταξε ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο δράσης τόσο σε επίπεδο δημόσιας υγείας όσο και πολιτικής προστασίας. Από το σχέδιο αυτό απελευθερώνονταν σταδιακά τα μέτρα εκείνα που κρίνονταν κατάλληλα κάθε φορά, έτσι ώστε να προλαμβάνεται η εξάπλωση του ιού χωρίς, όμως, να μηδενίζεται η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Προφανώς, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και επόμενα στάδια, εφόσον απαιτηθεί, με νέα μέτρα αναλόγως των επιδημιολογικών, γεωγραφικών και άλλων περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως υψηλότερα πρόστιμα, ευρύτερους περιορισμούς στην κίνηση στο εσωτερικό της χώρας και επιπλέον ανάσχεση στις πύλες εισόδου στη χώρα.

Είναι χρέος όλων όσων λαμβάνουν αποφάσεις να επιδεικνύουν σεβασμό απέναντι στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που συμμορφώνονται απολύτως στα μέτρα, διασφαλίζοντας, με ευλαβική προσήλωση, τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr