ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη Χαρδαλιά - Παναγιωτόπουλου για την αντιπυρική περίοδο

Σύσκεψη Χαρδαλιά - Παναγιωτόπουλου για την αντιπυρική περίοδο

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» σχετικώς με την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και την εξασφάλιση του απαιτούμενου συντονισμού μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνιος Οικονόμου και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε διάλογος προς αξιοποίηση των συμπερασμάτων απολογισμού αντιπυρικής περιόδου 2019, έγιναν εκτιμήσεις σχετικώς με τη συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο 2020 και εξετάσθηκε η διαθεσιμότητα εναέριων μέσων. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα Διοικητικής Μερίμνης, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικώς με τον γενικό σχεδιασμό δασοπροστασίας - επιτηρήσεως μέσω επιγείων και εναερίων μέσων και μελετήθηκαν ενδελεχώς η διάθεση, ανάπτυξη, διάταξη επιτηρητικών και εναερίων μέσων δασοπροστασίας.

Κατά την έναρξη της συσκέψεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα ακόλουθα:

«Καλώς ήλθατε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κ. Υπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κ. Αρχηγέ, Υπαρχηγέ, Ανώτατα Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Είναι χαρά μας που σας έχουμε μαζί μας διότι στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, η συνεργασία μεταξύ των φορέων μας, του Υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων μαζί σας, είναι απαραίτητη για πάρα πολλούς λόγους. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να δούμε πώς θα οργανώσουμε το συντονισμό των επιχειρήσεων, που αναπόφευκτα θα λάβουν χώρα και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο.

Μακάρι να μπορούσα να προβλέψω κάτι διαφορετικό, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να δούμε συνάμα τα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Όπως καταλαβαίνετε, το έργο που έχει να κάνει με την περίοδο που ήδη έχει μπει, περιστρέφεται γύρω από προσωπικό και μέσα.

Το προσωπικό είναι τα Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξέρουμε ότι η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι όταν πρέπει, το προσωπικό αυτό υπερβάλλει εαυτόν. Ευχής έργον όμως θα ήταν να υπάρχει ο σχεδιασμός και ο συντονισμός, ώστε αυτές οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί το προσωπικό να υπερβάλλει εαυτόν, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα μέσα, γνωρίζετε όλοι για την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης αλλά όχι μόνο με αυτά στο πυροσβεστικό έργο κάθε χρονιά, για να είναι όμως αυτά μέσα στη μέγιστη καλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα πρέπει να προϋπάρχει δουλειά και συντονισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με δεδομένο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες -από παλιά, αλλά ιδίως αυτές τις μέρες- η ΕΑΒ.

Η δική μας αποστολή είναι να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες, ώστε τα περισσότερα, κατά το δυνατόν, πυροσβεστικά μέσα -και ιδίως τα αεροσκάφη της αεροπυρόσβεσης- να είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά. Έχουμε τα δεδομένα στα χέρια μας, στη διάθεση μας, ασφαλώς και η πίεση πλέον θα εντατικοποιηθεί, τα χρονοδιαγράμματα δεν μας ικανοποιούν εντελώς, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, στην έναρξη της αντιπυρικής θα έχουμε ικανό αριθμό μέσων. Περιμένουμε όμως στη διάρκεια της σεζόν να προστεθούν κι άλλα. Η αποστολή και ο σκοπός μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα και στο εσωτερικό της ΕΑΒ, παρά το γεγονός ότι δεν τελεί υπό την δική μας εποπτεία, πλην όμως αναφέρεται σε εμάς σχεδόν στο 100% της δραστηριότητας της, έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό κυρίως των αεροσκαφών “Canadair” τύπου 415 και 215.

Θα ξεκινήσουμε με έξι και θα φτάσουμε στα εννιά στη διάρκεια της περιόδου, εάν όλα πάνε καλά, που θα φροντίσουμε να πάνε όλα καλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως καταλαβαίνετε, η παλαιότητα των αεροσκαφών και των μέσων, η φθορά που υφίστανται με κάθε έξοδο, δημιουργούν ανάγκες και απαιτήσεις. Είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση κ. Υπουργέ από την αρχή ήσαστε για τα δύσκολα, μπήκατε θα έλεγα στα πολύ βαθιά νερά, δείξατε με την προσπάθεια, τη στάση και την επιμονή σας ότι αντέχετε στα δύσκολα, ανταπεξέρχεστε τόσο εσείς, όσο και η ομάδα σας. Τώρα, κοντά στη οξύτατη κρίση από τον κορωνοϊό, καλείστε μαζί με εμάς να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Μαζί θα το κάνουμε, να υπολογίζετε στη βοήθεια μας και στη συνεργασία που θα αναπτυχθεί μεταξύ των Αρχηγών των Σωμάτων, των Επιτελείων. Δεν γίνεται αλλιώς, είτε σε συντονιστικό, είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Με αυτά τα λόγια σας καλωσορίζω, εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ευχής έργον είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή ζημιά και από την πλευρά μας, σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής, η μέγιστη δυνατή δραστηριότητα. Καλώς ήλθατε κ. Υπουργέ».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Να σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για τη φιλοξενία και την υποδοχή. Νιώθω την ανάγκη να το εκφράσω όπως πραγματικά το νιώθω: Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή, υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη η μέχρι σήμερα συνεργασία μας και δεν αφορά μονάχα στα ζητήματα της αντιπυρικής. Αφορά στην τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και βρίσκονται ανά πασά στιγμή, με πολλή σεμνότητα σε κάθε περιοχή της χώρας.

Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήρθε να αποδείξει την ανάγκη διακλαδικής συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας, η οποία σιγά - σιγά με τον καινούριο νόμο εξελίσσεται σε ένα εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Κρίσεις χωρίς τη συμβολή της εμπειρίας, της γνώσης, αλλά και της επιχειρησιακής δεινότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να είναι υπό διαχείριση εύκολες. Κι έχει μια αξία ότι στα δύσκολα, Στρατιωτικοί Ιατροί βρέθηκαν στην Ξάνθη και σε άλλες περιοχές να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι νοσηλευτές Στρατιωτικοί, ακόμα και σήμερα, έχουν την απόλυτη ευθύνη για τις χιλιάδες ανθρώπων που έρχονται στη χώρα και όλοι εξετάζονται, αν έχουν τον ιό, μέσα από μια υποδειγματική διαδικασία και μέσα από συγκεκριμένες πλατφόρμες από τις οποίες μπορούμε και αξιολογούμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, καθώς κι εκείνων που πρέπει να μπουν σε απομόνωση. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα η χώρα θα είχε πάρα πολλά προβλήματα.

Άρα για εμάς, η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάτι το οποίο, όχι μόνον το επιζητούμε, αλλά το θεωρούμε αναγκαίο για την πορεία της Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς η Πολιτική Προστασία θα δημιουργήσει κάθετες δομές στη χώρα για να μπορέσει, να ανταπεξέλθει και σε έναν όγκο προκλήσεων και απειλών με βάση το καινούριο σχέδιο, το νέο Νόμο περί Εθνικού Μηχανισμού. Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, ήδη έχει προηγηθεί μια σειρά συσκέψεων, αλληλογραφιών και διαβουλεύσεων μεταξύ των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, στελεχών της Γενικής Γραμματείας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων για την καινούρια αντιπυρική περίοδο. Προφανώς κάτω από τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε όποιες προκλήσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, που αφορούν στα δεδομένα της αντιπυρικής περιόδου. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και νομίζω αυτό το καλοκαίρι, είναι ένα καλοκαίρι που μπορούμε από κοινού να αποδείξουμε ότι οργανωμένα -με τη σοβαρότητα και το σχέδιο που επιβάλλεται- μπορούμε να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Άλλωστε αυτό που από κοινού υπηρετούμε κάτω από την ομπρέλα της αντιπυρικής περιόδου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τρία Άρθρα του Συντάγματός που αφορούν στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία και στο φυσικό περιβάλλον. Νομίζω πως ποτέ μια αποστολή δεν μπορεί να έχει εν καιρώ ειρήνης περισσότερα στοιχήματα να κερδίσει.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη μέχρι τώρα συνεργασία. Νομίζω ότι ανοίγουν οι δρόμοι και μέσα από την πίεση των καταστάσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, και όχι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι χρήσιμες στην προσπάθεια που κάνουμε, αλλά κι εμείς να συνδράμουμε στο μέτρο που μπορούμε στην προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε τα ακόλουθα:

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε σήμερα, θα είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιπυρική περίοδο όπως κάθε χρόνο.

Τα περισσότερα πράγματα έχουν συμφωνηθεί, έχουν καταγραφεί στις Διαταγές μας περί Αντιπυρικής Περιόδου. Τώρα εδώ θα κάνουμε ένα “sum up”, μια επισκόπηση, ενδεχομένως κάποιες προσθέσεις ή αφαιρέσεις και κάποιους διακανονισμούς, οι οποίοι θα μας κάνουν την αντιμετώπιση των καταστάσεων, αν έρθουν (που μακάρι να μην έρθουν), ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Τα Γενικά Επιτελεία γνωρίζουν το καθένα, τι πρόκειται να διαθέσει από αυτά που διαθέτει κάθε φορά. Από εκεί και πέρα είναι απλό να κρατήσουμε τις διαδικασίες, να έχουμε τη τήρηση στο νου μας ότι: Ναι μεν υπάρχουν μέσα, αλλά πρέπει κάθε φορά ανάλογα να τα χρησιμοποιούμε εκεί που πρέπει - όπως κάνουμε κάθε χρόνο εξάλλου - διότι είμαστε παλαιοί γνωστοί και με τους συναδέλφους της Πυροσβεστικής.

Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό και με τον τρόπο που περιγράψατε κι εσείς κύριε Υπουργέ και εσείς κύριε Υπουργέ, θα έχουμε μια κατά το δυνατόν ήσυχη και αποτελεσματική αντιπυρική περίοδο, με έμφαση στο ήσυχη».

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Έφοδος σε κελιά τρομοκρατών στον Κορυδαλλό: Βρήκαν στειλιάρια και μαχαίρια

04 Ιουν 2020 14:00

Τα 4 ζώδια που δεν αντέχουν την κριτική

04 Ιουν 2020 14:00

Αγίου Πνεύματος 2020: Πότε «πέφτει» το τριήμερο - Οι επόμενες αργίες

04 Ιουν 2020 13:58

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διευρύνονται τα κριτήρια για τα 2 δισ. ευρώ

04 Ιουν 2020 13:51

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αυτός είναι ο αγνοούμενος στον Υμηττό

04 Ιουν 2020 13:51

Οδηγός άναψε λαμπάδα δύο μέτρων μετά από αυτό! (vid)

04 Ιουν 2020 13:47

Ίντριγκα με τις photos της Σπυροπούλου. Την παχαίνουν ή την αδυνατίζουν;

04 Ιουν 2020 13:40

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ: Mega τζακ ποτ - Χιλιάδες στήλες το λεπτό για τα 11,5 εκατ. ευρώ

04 Ιουν 2020 13:38

Έβρος: Η αλήθεια για το «κύμα μεταναστών» - Σε ετοιμότητα Στρατός και ΕΛ.ΑΣ

04 Ιουν 2020 13:38

Βίντεο-σοκ: Αστυνομικοί συλλαμβάνουν και πατούν στο λαιμό μαύρο άνδρα

04 Ιουν 2020 13:37

Επίθεση με βιτριόλι: «Ανοίγει» ο υπολογιστής της Ιωάννας-Τι είπε ο πρώην της

04 Ιουν 2020 13:26

Στοματικός καρκίνος: 6 πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε (βίντεο)

04 Ιουν 2020 13:20

Αγνώριστη η Άννα Βίσση: Δες την στις νέες της φωτογραφίες

04 Ιουν 2020 13:17

Έπος: Διάσημος ηθοποιός κυκλοφορούσε για 3 μήνες γυμνός! - Ποιος είναι;

04 Ιουν 2020 13:10

Super League: Παπαπέτρου στην Τούμπα, Τζήλος στο ΟΑΚΑ

04 Ιουν 2020 13:08

Σπυροπούλου: Οι πρώτες αρετουσάριστες φωτό της με μπικίνι

04 Ιουν 2020 13:02

Συγκλονίζει πρώην νικητής της Eurovision - Τι αποκάλυψε για τον εθισμό του

04 Ιουν 2020 13:02

Τα καθηλωτικά πορτρέτα της Loretta Lux (pics)

04 Ιουν 2020 12:50

Ο Άκης Πετρετζίκης και η DPG Digital Media σας καλωσορίζουν σε ένα γαστρονομικό ταξίδι!

04 Ιουν 2020 12:48

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή η φωτογραφία θα «μπλοκάρει» το κινητό σας

04 Ιουν 2020 12:47

Προσοχή! Μην βάλεις αυτή την εικόνα για φόντο στο κινητό σου (pic+vid)

04 Ιουν 2020 12:42

Δολοφονία στον Ασπρόπυργο: 18χρονος σκότωσε τον οδηγό του φορτηγού

04 Ιουν 2020 12:38

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2020

04 Ιουν 2020 12:37

Πέτσας: Επιστολές Μητσοτάκη στην ΕΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας

04 Ιουν 2020 12:37

Η Vodafone φέρνει νέα εποχή με απεριόριστα data για όλους

04 Ιουν 2020 12:35

Θυμάστε τον Πρόδρομο του Big Brother - Δείτε πώς είναι σήμερα (pics)

04 Ιουν 2020 12:30

Τρόμος στον αέρα: Δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση ενώ έκανε ρεπορτάζ (pics)

04 Ιουν 2020 12:29

Η «καυτή» εμφάνισης της Κόνις Μεταξά στον Αρναούτογλου (photos)

04 Ιουν 2020 12:29

Τζορτζ Φλόιντ: Θετικός στον κορονοϊό ο 46χρονος -Το ιατροδικαστικό πόρισμα

04 Ιουν 2020 12:27

Τραγωδία: Βγήκαν για φαγητό μετά την καραντίνα και βρήκαν φρικτό θάνατο

04 Ιουν 2020 12:27

Επίθεση με βιτριόλι: Νέες αποκαλύψεις - «φωτιά» για τη μαυροντυμένη

04 Ιουν 2020 12:25

Ολυμπιακός: Εξετάζεται... λαβράκι από τη Σκανδιναβία (photos)

04 Ιουν 2020 12:25

Έτοιμη να «τρυπήσει» η Τουρκία: Έτσι θα απαντήσει η Ελλάδα – Τα 3 βήματα

04 Ιουν 2020 12:21

Το «Μy Style Rocks» αντιγράφει το GNTM: Τι ετοιμάζουν τη νέα σεζόν;

04 Ιουν 2020 12:15

Άρση μέτρων-Παπαθανάσης: Μόνο καθιστοί σε πανηγύρια και συναυλίες

04 Ιουν 2020 12:13

Ζωνιανά: Ερωτηματικά για το αιματηρό περιστατικό - Αναζητούν τον δράστη

04 Ιουν 2020 12:11

Γιατί Κανένα παιδί δεν πλησιάζει αυτή την παιδική χαρά

04 Ιουν 2020 12:06

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στον ποδηλατικό περίπατο του Δήμου Αθηναίων – Δωρεά μασκών από την Κίνα

04 Ιουν 2020 12:03

«ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ»: Η καμπάνια που μας καλεί πίσω στον κινηματογράφο

04 Ιουν 2020 12:00

Επανέναρξη των ελληνικών ιπποδρομιών στις 15 Ιουνίου 2020

04 Ιουν 2020 11:55

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved