ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ηλεκτροκίνηση: Εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον

Μητσοτάκης για ηλεκτροκίνηση: Εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, παρουσιάζει το πρωί της Παρασκευής (05/06), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

«Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

«Είναι ένα σχέδιο ολιστικό, που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών. Και για αυτό συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και σημαντική πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία για να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος. Παρά την πανδημία δεν καθυστερήσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ανακοινώνουμε, επίσης, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης» σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι στόχος είναι ένα στα τρία νέα οχήματα, στην Ελλάδα του 2030, να είναι ηλεκτρικό.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρώτο σκέλος τους σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. «Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα» είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε εικόνες από την παρουσίαση στη gallery που ακολουθεί:

Στην εκδήλωση, που γίνεται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, θα υπογραφεί και η Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης μεταξύ υπουργείων και φορέων.

Στη συνέχεια, στις 12:00, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η Τουρκία πλησιάζει:Τα...μυστικά του βάλτου στον Έβρο & οι βάρκες στο Αιγαίο