ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλάτη Ντόρας στον Παπαδήμο

Πλάτη Ντόρας στον Παπαδήμο

Η «χωρίς αντιρρήσεις» στήριξη του μεταβατικού πρωθυπουργού, οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της Δημοκρατικές Συμμαχίας και το Μνημόνιο.

Στήριξη «χωρίς αντιρρήσεις», μοιάζει να προσφέρει απλόχερα στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ., Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Χανιώτισσα πολιτικός, μπορεί να μη μετέχει ενεργά στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα -λόγω της συμμετοχής του ΛΑ.Ο.Σ.-, έτεινε όμως από την πρώτη στιγμή «χείρα βοηθείας», στο Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο με τη στάση της, στηρίζει τυφλά, περιορίζοντας τις αιχμές της στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή ο κ. Παπαδήμος διαπραγματεύεται το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, η υπόλοιπη κυβέρνηση μπορεί να αργεί», η χαρακτηριστική αποστροφή «αθώωσης» του διορισμένου, τεχνοκράτη πρωθυπουργού, από πλευράς Μπακογιάννη.

Μάλιστα φρόντισε πριν από μερικά μόλις εικοσιτετράωρα να στείλει μήνυμα -σε πλήρη ταύτιση με τις σκέψεις του Μαξίμου- στα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, πως «δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, δε χωράνε» και πως δεν είναι δυνατόν να κάνουν ταυτόχρονα δύο πολιτικές, τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση.

Η τακτική στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης και προσωπικά του Λουκά Παπαδήμου, μπορεί να «καλύπτεται» βέβαια πίσω από τις εδώ και αρκετούς μήνες δημόσιες τοποθετήσεις της πρώην Υπουργού, περί της αναγκαιότητας συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, η ένθερμη όμως υποστήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, δίνει συχνά την εντύπωση του ανθρώπου-πλάτη, που μπορεί να συνδράμει πιο ενεργά όντας «εκτός» Υπουργικού Συμβουλίου.

Χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις

Η περιορισμένη Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση του χαμηλά δημοσκοπικά πολιτικού εγχειρήματος της άλλοτε κραταιάς Υπουργού της ΝΔ, ίσως να φάνταζε λιγότερο χρήσιμη, αν η κα Μπακογιάννη είχε αποφασίσει να αποτελέσει μέρος της μεταβατικής, από την έξωθεν και με ζήλο υποστήριξή της, στο έργο αλλά και στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ και συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου.

Η χθεσινή μακρά συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της διαπραγμάτευσης, δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον ρόλο της Προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. που ζητά από την ορισμένου χρόνου και περιορισμένων-προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων κυβέρνηση Παπαδήμου, να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς την συγκατάθεση του λαού.

Μάλιστα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έχει γίνει τον τελευταίο καιρό στόχος αποδοκιμασιών για την στήριξη της και την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, με το πρόσχημα της πρόκρισης των εθνικών αναγκών, η Ντόρα Μπακογιάννη, δράττεται της ευκαιρίας να διαδραματίσει έναν συμπρωταγωνιστικό ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις, βάζοντας θέματα στο πρωθυπουργικό τραπέζι, όπως τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο «κούρεμα», ή την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, προσδοκώντας την διατήρησή της στο προσκήνιο, την συντήρηση της παρεμβατικής της ικανότητας και την παραμονή της στην κεντρική πολιτική σκηνή την επομένη των εθνικών εκλογών.