ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κείμενο αρχών παρουσίασε ο Λ. Παπαδήμος στη Διϋπουργική

Κείμενο αρχών παρουσίασε ο Λ. Παπαδήμος στη Διϋπουργική

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή διϋπουργική σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Λ. Παπαδήμο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Λουκάς Παπαδήμος παρουσίασε στους υπουργούς κείμενο γενικών αρχών, ενόψει των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση.

Όπως διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά, οι μετέχοντες επανέλαβαν ότι το PSI και η νέα δανειακή σύνδεση είναι αλληλένδετα. Ρόλο καταλύτη για τις εξελίξεις αναμένεται ότι θα παίξει και η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση τους όρους «ολοκλήρωσης» του PSI.

Εφόσον το ελληνικό χρέος κριθεί μη βιώσιμο, τότε και το PSI θα πρέπει να αλλάξει και να τροποποιηθεί σε ορισμένα σημεία.

Δύο είναι τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρώτον, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μετάσχει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τα ομόλογα που κατέχει στη δευτερογενή αγορά –κάτι που θα αλλάξει το περιεχόμενο του PSI- και δεύτερον, αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, ποιος θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει.

Οι απαιτήσεις της τρόικας

Επίσης, στη σύσκεψη εξετάζονται και οι απαιτήσεις της τρόικας όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, τις συγχωνεύσεις οργανισμών, διάφορα θεσμικά ζητήματα, θέματα φορολογικά, τις αναθέσεις και προμήθειες δημοσίων έργων, καθώς και αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί ως νόμοι.

Υπογραφές των πολιτικών αρχηγών

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η τρόικα θα ζητήσει υπογραφές από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος που θα εκδηλωθεί ένα τέτοιο αίτημα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση το Σάββατο.