ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικοινωνία έγινε ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου).

Η συνομιλία Μητσοτάκη-Μέρκελ γίνεται στον απόηχο της συμβιβαστικής πρωτοβουλίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα που ανέλαβε το Βερολίνο, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Νίκου Δένδια ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, η γερμανική διπλωματία ανέλαβε δράση επιδιώκοντας να μεσολαβήσει για να δημιουργηθεί αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σύστημα εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον στενότερο σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν παρουσία του Γιαν Χέκερ, συμβούλου της Γερμανίδας καγκελαρίου, έδειξε ότι το Βερολίνο έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δεν θα ήθελε τον εκτροχιασμό τους ιδίως κατά το τρέχον εξάμηνο μέχρι το τέλος του 2020 που το Βερολίνο ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η πρωτοβουλίες της Αθήνας

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη συζητήσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τον πρόεδρος της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ ενώ αναμένεται και τηλεφώνημα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν αποκλείεται δε, να υπάρξουν και τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα.

Στο «τραπέζι» κυρώσεις

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να πιέσει την Ευρώπη να ασκήσει μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Η Ελλάδα προκρίνει οικονομικές κυρώσεις που θα «πονέσουν» την Τουρκία, όπως διακοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναστολή των ενοϊκών όρων της Τελωνειακής Ένωσης και εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Ένα από τα «όπλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης και η απομόνωση της Τουρκίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια και ο τραπεζικός κλάδος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη: Εκατομμυριούχος βρέθηκε αποκεφαλισμένος δίπλα σε ηλεκτρικό πριόνι