ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο - Χρυσοχοΐδης: Προστίθενται αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια

Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο - Χρυσοχοΐδης: Προστίθενται αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια
Associated Press

Την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων, καθώς και αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Τα παραπάνω παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποκαλύπτοντας ότι την περίοδο 28 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου 2020, αστυνομία και στρατός απέτρεψαν την απόπειρα εισβολής 59.000 ατόμων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης ότι «η κατασκευή νέου φράχτη είναι έργο διαφορετικό από αυτό του 2012. Το έργο στις Καστανιές είναι σε χερσαίο σημείο. Δεν παρεμβάλλεται ποταμός. Ο χαρακτήρας του έργου θα είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) θα είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές για τοποθέτηση αγκαθωτής κοντσερτίνας.

Το κιγκλίδωμα θα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνεται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ο νέος φράχτης είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την γεωγραφία της περιοχής και θα έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα».

Πέραν αυτού, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν και συνοδά έργα «που θα συμβάλλουν στην γεωργική οδοποιία με νέους δρόμους. Επίσης, απαιτείται αναβάθμιση του υφιστάμενου φράχτη καθώς έχει υποστεί φθορές από την πρόσφατη οργανωμένη εισβολή. Θα ενισχυθεί με προσθήκη από πλευρά Ελλάδος ισχυρού κιγκλιδώματος χαλύβδινου ύψους 4 μέτρων».

Η συμβολή του στρατού

Παράλληλα, ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε βάθος 10-15 μέτρα πίσω από τα σύνορα, κατασκευή κτηρίων κ.α..

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «ο προσδιορισμός των θέσεων για τα νέα εμπόδια δεν αυθαίρετα. Το ΥΠΕΞ καθόρισε το εξώτερο επιτρεπτό όριο. Η απόσταση από την γραμμή είναι η ελάχιστη εφικτή», ενώ πρόσθεσε ότι το έργο θα ξεκινήσει με την ενίσχυση του φράχτη στις Καστανιές και θα έχει ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών.

Σε ότι αφορά το κόστος του έργου αυτό θα ανέλθει στα 62 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «από παρατηρήσεις που γίνονται από την ΕΛΑΣ και το Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα. Σας ενημερώνω ότι και η Ελλάδα εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας» ενώ πρόσθεσε επίσης ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της Frontex στον Έβρο.

Από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημερώνοντας τη Βουλή, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το ΓΕΣ και τα οποία είναι:

  • Η αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με τμήματα ενεργών Μονάδων του Στρατού Ξηράς και τη χρήση πολλαπλών ηλεκτρονικών μέσων καθώς και πτητικών μέσων.
  • Η εγκατάσταση συνεχώς και σε μεγαλύτερη έκταση, βελτιούμενων εμποδίων.
  • Η διεξαγωγή μικτών περιπολιών με την ΕΛΑΣ και η διάθεση προσωπικού στο ενιαίο κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), όπου υλοποιείται συντονισμός των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων.

Επιπρόσθετα, έχουν εκδηλωθεί ενέργειες για την κατασκευή και τοποθέτηση εμποδίων, διαφόρων τύπων, σε μεγάλο μήκος των συνόρων, κατέληξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μύκονος - Μαγκουάιρ: Αλβανός «γκάνγκστερ» επιτέθηκε και τραυμάτισε την αδερφή του