ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται εξεταστική για Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου

Έρχεται εξεταστική για Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου

Στα πρόσωπα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη καταλήγουν οι βαρύτατες καταγγελίες των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, που συνθέτουν την ογκώδη δικογραφία, η οποία έφτασε στη Βουλή.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση για το αν τελικά παραποιήθηκε το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας το 2009, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ, ξεκαθαρίζει προς τον προϊστάμενό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαο Παντελή, ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις και με πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας».

Τονίζει πως στις 18 μαρτυρικές καταθέσεις «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 αφενός και για ύπαρξη, συναφώς και αφετέρου, ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε Κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών» και καταλήγει με κεφαλαία γράμματα ότι «θα πρέπει, συνεπώς, φρονούμεν, να διαβιβαστεί η δικογραφία στο πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, για τα περαιτέρω, κατά νόμον».

Πλέον, οι κοινοβουλευτικές ομάδες καλούνται να μελετήσουν τη δικογραφία και να αποφασίσουν εάν πρέπει να καταθέσουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή ακόμα και προανακριτικής επιτροπής. Να σημειωθεί ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 60 υπογραφές βουλευτών και στη συνέχεια να ψηφιστεί από την ολομέλεια.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ, όπως ήδη έχει γράψει το newsbomb.gr από το περασμένο Σάββατο, αναμένεται να ζητήσει σύσταση εξεταστική επιτροπής της οποίας το έργο όμως δεν θα περιοριστεί μόνο στην έρευνα των όσων έγιναν το 2009, αλλά θα ξεκινήσει από το 2000 και έως την λήξη της θητείας του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Για τον λόγο αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις για όσα ακούγονται στους διαδρόμους» και πρόσθεσε πως πρέπει να έλθουν «όλα στο φως μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής ... δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε».

Από την άλλη, η ΝΔ επιθυμεί να ερευνηθεί πλήρως το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο ΔΝΤ όμως ξεκαθαρίζει ότι η σχετική έρευνα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της ΚΟ, Κώστας Τασούλας, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε απόπειρα αξιοποίησης της δικογραφίας για την παραποίηση του ελλείμματος του 2009, με στόχο την παράταση της θητείας της παρούσας βουλής ή τη χορήγηση συγχωροχαρτιών, είναι απαράδεκτη. Μόνο η νέα Βουλή, που θα βρίσκεται σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα μπορεί να επιτελέσει αυτό το χρέος». Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «η χώρα δεν χρειάζεται μόνο να βγει από την πρωτοφανή δοκιμασία που υφίσταται. Πρέπει να μάθει γιατί μπήκαμε σε αυτή την δοκιμασία. Γιατί οδηγηθήκαμε σε αδυναμία δανεισμού και ποιοι ευθύνονται».

Διαβάστε επίσης: Γ. Μιχελάκης: Μετά τις εκλογές η πλήρης διερεύνηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Γ. Παπανδρέου: «Να μας ευγνωμονούν που σώσαμε την χώρα»!