ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Ερντογάν: «Θέλετε να μας φάτε – Είμαστε πολύ μεγάλοι»

Οργή Ερντογάν: «Θέλετε να μας φάτε – Είμαστε πολύ μεγάλοι»
ASSOCIATED PRESS

Τη δική του απάντηση για τα μηνύματα που εστάλησαν μετά τη Διάσκεψη MED7 στην Κορσική έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος πρόεδρος, δημοσίευσε βίντεο με δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν, και στην οποία έλεγε «Υπάρχει ένας λύκος στο τραπέζι που έχετε ετοιμάσει. Θέλετε να μας φάτε σε αυτό το τραπέζι, αλλά συγγνώμη, είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορείτε να μας φάτε».

Διπλωματικές διεργασίες με «φόντο» τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσαν να στείλουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία από τη την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής στην Κορσική.

Στο άρθρο του σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρωθυπουργός τονίζει:

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα.
Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη».

Η Τουρκία, με το βλέμμα της στη σύνοδο της Κορσικής, εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά του Μακρόν.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε σφόδρα στον Γάλλο πρόεδρο:

«To πρόβλημά μας δεν είναι με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν. Αυτό είναι ένα παλιό και ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών. Εκδήλωναν ψεύτικη αγάπη για να κατακτήσουν τους λαούς, αλλά στόχευαν στους πατριώτες ηγέτες. Είμαστε περήφανοι που ένα αποικιοκρατικό κεφάλι στοχεύει τώρα τον πρόεδρό μας. Κι εμείς έχουμε πρόβλημα όπως κι εσείς, κύριε Μακρόν, με τα αποικιοκρατικά μυαλά. Έχουμε έναν ανθρώπινο κι έναν αδελφικό δεσμό με τους λαούς που κάνατε να υποφέρουν και τους λαούς που θελήσατε να κατακτήσατε. Για αυτό και είμαστε απέναντί σας. Η χώρα για την οποία χρησιμοποιείτε απειλητική γλώσσα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις».

Στον ίδιο μήκος κύματος και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν:

«Αντί η Γαλλία να κάνει τον δικηγόρο της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” (Κυπριακή Δημοκρατία), οι οποίες λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα, κρατώντας όμηρο την ΕΕ για τα συμφέροντα τους, θα πρέπει να λάβει θέση υπέρ της συμφιλίωσης και του διαλόγου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέτει σε κίνδυνο τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ».

Στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι διπλωματικές διεργασίες, με το ενδεχόμενο της αποκλιμάκωσης να απομακρύνεται και να τις κυρώσεις να έρχονται όλο και πιο κοντά.

Σε τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην οποία μετείχε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε της θέση του για κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή:

Εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας.

Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που είχε επίσης τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ και την Άνγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι δεν τίθεται θέμα απουσίας της Κύπρου σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πολυμερή διάσκεψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε στο άρθρο του στις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι η Ελλάδα είχε φτάσει ένα βήμα πριν τη συμφωνία, με την Τουρκία.

Η συμφωνία προέβλεπε να σταματήσουν οι έρευνες για να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες για τις θαλάσσιες ζώνες και να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πρόκειται για τη συμφωνία που παρ’ ολίγον να επιτευχθεί στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας - Γερμανίας, που διεξήχθη στο Βερολίνο στα μέσα Ιουλίου και κρατήθηκε μυστική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν λέει την αλήθεια γιατί γνώριζε για το περιεχόμενο της συνάντησης: «Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στους Αμπελοκήπους: Νεκρή μια γυναίκα από φωτιά σε πολυκατοικία