ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Βενιζέλου - Κουτρουμάνη με την τρόικα

Συνάντηση Βενιζέλου - Κουτρουμάνη με την τρόικα

Συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη με την τρόικα πραγματοποιείται αυτή την ώρα προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι λεπτομέρειες και να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τα εργασιακά και κυρίως οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό και τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων, ενώ βάρος θα δοθεί και στην εξοικονόμηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ συζητούν με την κυβέρνηση πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχουν ήδη αποφασισθεί μέτρα εξοικονόμησης 2,3 δισ. ευρώ.

Από αυτά, το 1,1 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από την περικοπή δαπανών υγείας, 300 εκατ. ευρώ από την περικοπή αμυντικών κονδυλίων, 400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 300 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες, 200 εκατ. ευρώ από περικοπές στις επιχορηγήσεις φορέων, 50 εκατ. ευρώ από τα πολυτεκνικά επιδόματα, 50 εκατ. ευρώ από το εκλογικό επίδομα και 70 εκατ. ευρώ από τις μειωμένες εφημερίες των γιατρών.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπής των κύριων συντάξεων και οι προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια.