ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι συζήτησαν με τον Καναδό ΥΠΕΞ που έχει «πονέσει» την Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι συζήτησαν με τον Καναδό ΥΠΕΞ που έχει «πονέσει» την Τουρκία

Ξεδιπλώνονται ώρα με την ώρα με ολοένα αυξανόμενη δυναμική οι κινήσεις της διπλωματικής αντεπίθεσης, της οποίας ηγείται ο ίδιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι της μείζονος πρόκλησης της Άγκυρας με την αποστολή του Ορούτς Ρέις για νέες έρευνες νότια του Καστελόριζου.

Έχοντας ήδη χαράξει την ελληνική κόκκινη γραμμή και ενημερώνοντας την ευρωπαϊκή ηγεσία από τις πρώτες κιόλας ώρες της νέας κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περαν των τηλεφωνικών επικοινωνιών, έχει ανοίξει από το πρωί έναν πρώτο κύκλο επαφών με παίκτες – κλειδιά στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα. Και ενώ το απόγευμα φθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.

Η άφιξη του François-Philippe Champagne, είναι εξίσου υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσιαστική, καθώς γίνεται με φόντο την καθαρή απόφαση αποδοκιμασίας από τον Καναδά της τουρκικής εμπλοκής στην σύρραξη Αζερμπαϊτζαν – Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτή δεν ήταν άλλη από την διακοπή της εξαγωγής όπλων της εθνικής βιομηχανίας του Καναδά προς την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, χώρας-μέλους του NATO, τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται από την παρουσία της δυναμικής ελληνικής κοινότητας στον Καναδά, αλλά και την πολύ στενή συνεργασία των δύο πλευρών στον πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό τομέα.

Οι δύο πλευρές ανέδειξαν τέλος το γεγονός ότι μεγάλες καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα και συμφώνησαν να στηρίξουν την αμοιβαία επωφελή επιχειρηματική δραστηριότητα.Είναι άλλωστε παραδοσιακό το ενδιαφέρον του Καναδά, μεταξύ άλλων για ένα από τα μεγάλα προτζεκτ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων,που αφορά στην δημιουργία Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στον Καναδά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Eικόνες χάους στο Νέο Ηράκλειο – Έπεσαν δέντρα, καταστράφηκαν περιουσίες