ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και χρήση βέτο για να πετύχουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και χρήση βέτο για να πετύχουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία ζητάει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνοντας ακόμα και την απειλή χρήσης βέτο στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι προσπαθήσουν να παραπέμψουν στο μέλλον τη σχετική συζήτηση. 

Πάντως, η Κουμουνδούρου κρατάει χαμηλά τους τόνους, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Τις ευρωπαϊκές κυρώσεις βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει στις προκλήσεις των τούρκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τις πετύχει «πάση θυσία».

Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία δεν ήταν η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που μέσω των κοινωνικών δικτύων ζήτησε από την κυβέρνηση να προασπίσει τα «δικαιώματα του ελληνικού λαού» και τα «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», στέλνοντας το μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, πως στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο, δεν σημαίνει πως ταυτίζεται απόλυτα μαζί της. Σε ότι αφορά την προετοιμασία όλο αυτό το διάστημα, θεωρεί ότι δεν έπραξε τα δέοντα, δείχνοντας όχι προς την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών και του Νίκου Δένδια, αλλά προς την πλευρά του Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ένα «γενικευμένο κενό στρατηγικής», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου άλλα λέει ο πρωθυπουργός και άλλα το υπουργείο Εξωτερικών. «Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εξωτερική πολιτική. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, σωστά, καταγγέλλει κάθε παράνομη επέμβαση του Oruc Reis εντός της υφαλοκρηπίδας μας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του στις ξένες εφημερίδες μιλούσε και συνεχίζει να μιλά για «έρευνες που γίνονται σε μη οριοθετημένη περιοχή». Αυτό δεν συνιστά απλώς διγλωσσία, αλλά διαφορετική πολιτική γραμμή», δήλωσε στο Newsbomb.gr ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, αναφέρουν πως αν η ελληνική διπλωματία δεν πετύχει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκία η αποτυχία θα πάρει χαρακτηριστικά «εθνικής ήττας». Άλλωστε, επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε σε άρθρο του το Σεπτέμβρη σε τρεις ξένες εφημερίδες ότι οι ισχυρές κυρώσεις ήταν η μόνη επιλογή για το Συμβούλιο εκείνου του μήνα. «Από τότε έχουν περάσει δύο συμβούλια χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση πως δεν έχει καμία στρατηγική έναντι της Άγκυρας, ενώ υποστηρίζουν πως η χώρα μας δεν αντιδρά καν αμυντικά με αποτελεσματικότητα απέναντι στις προκλήσεις της για δημιουργία τετελεσμένων, κάνοντας λόγο για «παντελή ανυπαρξία κυβερνητικών κόκκινων γραμμών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμωξιολόγοι: Να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου - Στον Μητσοτάκη η τελική απόφαση