ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Παπαδήμος: Δεν συζητείται θέμα επιτρόπου

Λ. Παπαδήμος: Δεν συζητείται θέμα επιτρόπου

«Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

« Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου», τόνισε ο κ. Παπαδήμος, ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτη τη μείωση των συντάξεων.

Μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τρία «ιδιαιτέρως επείγοντα» θέματα της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης.

«Πρέπει, πρώτον, να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Δεύτερον, να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες -τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως πιεστικά- στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης. Και τρίτον, είναι σκόπιμο να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφορά ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας», σημείωσε.

Για τα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στα μέτρα 325 εκατ. ευρώ που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, για την κάλυψη των αποκλίσεων στον προϋπολογισμό του 2012.

«Τα μέτρα τα οποία επελέγησαν βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα», διευκρίνισε.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, οι προαπαιτούμενες ενέργειες και τα ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας την περίοδο 2012-2014 αλλά και την επόμενη οκταετία.

Αναπόφευκτη η μείωση των συντάξεων

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι η μείωση των συντάξεων αποφασίστηκε κατόπιν διεξοδικής και έντονης συζήτησης με την τρόικα και ήταν αναπόφευκτη.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι «Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ' ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1.300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ».

Για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που καθιερώνει το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» καθώς και την αξιοποίηση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η εφαρμογή του θα διευκολύνει τη διαδικασία προσαρμογής και τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που όπως γνωρίζετε εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η αποπληρωμή του χρέους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η άμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας είναι προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής.

Επικοινωνίες με τους εταίρους

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κατά τις συζητήσεις του με ηγέτες χωρών της ΕΕ και επικεφαλής των θεσμικών εταίρων, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή και εκτιμά ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα.