ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους εργαζόμενους στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον του

Στους εργαζόμενους στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον του
ΙΝΤΙΜΕ

Να διευρύνει την επιρροή του στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται βαρύτατα από την εξέλιξη της πανδημίας επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως τα στρώματα αυτά των πόλεων που κατά βάση τον στηρίζουν εκλογικά, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που σχεδιάζουν.

Η συμμαχία που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φτιάξει με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αποτελεί μία στρατηγική επιλογή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι μόνο γιατί αποτελούν μια δυναμική κοινωνική ομάδα, αλλά γιατί αν καταφέρουν να τους πείσουν για το δικό τους σχέδιο θα έχουν καταφέρει και ένα ισχυρό «πλήγμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν, στις περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις στήριξαν μαζικά τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, όμως, στην Κουμουνδούρου θέλουν να συνεχίσουν να είναι και το κόμμα που εκφράζει και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής τους βάσης. Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή τους να ασκήσουν δριμύτατη κριτική προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε μία σειρά από περιοχές που αποτελούν μεγάλα βιομηχανικά κέντρα, όπως είναι η Δυτική Αττική και η Δυτική Μακεδονία.

«Στη Δυτική Αττική, τελέστηκε ένα έγκλημα κατά της εργατικής τάξης», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του στη «Real News» ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας πως «εκεί λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας την οποία η κυβέρνηση από επιλογή άφησε πλήρως ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους». Η αναφορά αυτή δεν περιορίζεται απλά και μόνο στην Δυτική Αττική που εντοπίστηκαν τα προβλήματα, αλλά αφορά όλες τις περιοχές της χώρας που υπάρχουν μαζικοί εργασιακοί χώροι.

Την ίδια στιγμή, τα πυρά του προς αυτή την κατεύθυνση έστρεψε ακόμα ένα προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, που με άρθρο του στην «Καθημερινή» κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «απέτυχε να προστατεύσει από την πανδημία τον κόσμο της εργασίας». «Επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε έναν εργασιακό χώρο στη Βόρεια Ελλάδα να καταγράφονται 191 κρούσματα» και σε λιγότερο από ένα μήνα «να προκύψει δεύτερο αντίστοιχο περιστατικό με 114 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν.Ηλιόπουλος.

Ως απάντηση στην δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και μία σειρά από μέτρα ανακούφισης και προστασίας τους, όπως τη διεξαγωγή μαζικών δωρεάν τεστ στους εργασιακούς χώρους, μέτρα οικονομικής στήριξης προς τους εργαζόμενους που πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή έχουν ήδη νοσήσει, αλλά και προστασία τους από την απόλυση.

Επίσης, σημειώνουν ότι χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας, σε συνδυασμό πάντα με στήριξη στις επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στο κόστος προσαρμογής στα υγειονομικά πρωτόκολλα, με την επιβολή, όμως, αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.