ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννήματα σε Μητσοτακη: Σε λίγο καιρό θα χρειάζεστε κυάλια για το πολυπόθητο για εσάς κέντρο

Γεννήματα σε Μητσοτακη: Σε λίγο καιρό θα χρειάζεστε κυάλια για το πολυπόθητο για εσάς κέντρο

Με σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωφη Γεννήματα.

«Η πατρίδα μας μετράει τους τελευταίους μήνες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Το τελευταίο που θα περίμεναν πολίτες από εμάς, της δύναμης της αντιπολίτευσης, θα ήταν εύκολο και ανέξοδος λαϊκισμός» είπε ξεκινώντας η κ. Γεννήματα και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε:

«Κύριε πρωθυπουργέ αν θέλετε προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τις φωνές της αντιπολίτευσης τουλάχιστον μέσα στο κοινοβούλιο γιατί πολλές φορές σας έχω παρακολουθήσει σε δευτερολογίες σας να απαντάτε άλλα πράγματα από αυτά που ακούστηκαν από το βήμα».

Αναφερόμενη σε δηλώσεις της κυβέρνηση για ανεύθυνη αντιπολίτευση, η κ. Γεννήματα ανέφερε: «Δεν υπάρχει μία επιτυχημένη κυβέρνηση από τη μία πλευρά και μία δήθεν ανεύθυνη αντιπολίτευση από την άλλη. Υπάρχουν αυτοί που σας βολεύουν με την δημαγωγία, υπάρχουν και αυτοί που σας ξε βολεύουν με τις προτάσεις τους, όπως κάνουμε εμείς στο Κίνημα Αλλαγής».

Η προεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για έλλειψη οργάνωσης και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Κάθε τηλεοπτική σας εμφάνιση ακολουθεί ξανά η ανοργανωσιά και η προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όταν δεν ξέρουμε ποιον υπουργό σας να πιστέψουμε για τα εμβόλια, για τα σχολεία, για το άνοιγμα των καταστημάτων. Ανάλογα με το τι βολεύει την κυβέρνηση κάθε φορά, κρύβεστε είτε πίσω από τους ειδικούς, είτε πίσω από τον κατόπιν ενεργειών πρωθυπουργό. Πίσω από κάθε νομοθέτημα ξετρυπώνουμε λαγούς με ρουσφέτια, εξυπηρέτησης και διαγωνισμός μαϊμού» είπε η κ. Γεννήματα απαριθμώντας σήμερα ενεργειών της κυβέρνησης που απεικονίζουν «παραδοσιακές τακτικές και νοοτροπίες της δεξιάς».

«Σε λίγο καιρό θα χρειάζεστε κυάλια για να δείτε το κέντρο το πολυπόθητο για σας κέντρο» είπε ξανά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μην λέτε δεν φταίω εγώ, φταίνε πάντα οι άλλοι

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Γεννήματα απαρίθμησε σειρά μέτρων που πρότεινε το ΚΙΝΑΛ κατά το διάστημα της πανδημίας, οι οποίες σταδιακά υιοθετούνται και από αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά όχι από την κυβέρνηση.

«Μη συνεχίζετε αυτή τη λογική ότι δεν φταίω εγώ και φταίνε πάντα οι άλλοι. Αυτά που έγιναν σε νοσοκομεία της περιφέρειας δεν πρέπει να επαναληφθούν και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συνέβη. Ζητάμε και απαιτούμε να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια στους πολίτες. Και με μια καθαρή δέσμευση ότι στα θέματα της υγείας δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη» είπε η κ. Γεννήματα.

Αναφερόμενη στις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης η Φωφη Γεννήματα απαρίθμησε σειρά τέτοιων περιστατικών: «Στις 4 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευδε ότι θα γίνει lockdowvn. Τρεις μέρες μετά αποφασίστηκε το νέο lockdowvn. Στις 10 Νοεμβρίου ο κύριος Πιερακακης άδειαζε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι έστελναν οι πολίτες 1 εκατομμύριο SMS για άθληση. Στις 24 Νοεμβρίου ο κύριος Πέτσας άδειασε τον υπουργό ανάπτυξης λέγοντας «κανένας πανηγυρισμός για τους νεκρούς». Στις 27 Νοεμβρίου κυρία Κεραμέως έλεγε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. Το πόσο δικαιώθηκε γνωρίζουμε όλοι!

Στις 2 Ιανουαρίου ο κύριος Πέταας ανακοινώνει μόνος του πότε θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση από την επιτροπή των ειδικών που θα συνεδριάζει στις 4 Ιανουαρίου για να αποφασίσει. Λίγο πριν τις ανακοινώσεις του κυρίου Πέτσα, ο κ. Γεωργιάδης έλεγε ότι θα είναι ανοιχτή αγορά με click in shop. Μετά τα κλείσατε τελείως. Είναι προφανές ότι αυτή δεν είναι η εικόνα μια στοιχειωδώς σοβαρής κυβέρνησης!» κατέληξε η κ. Γεννήματα.

Για τα επόμενα βήματα

Κατά τον οριζόντιων μέτρων τάχθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζητώντας να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία. Υπάρχει πάντα η απειλή του τρίτου κύματος και μπορούμε να την προλάβουμε αλλά και να την περιορίσουμε δραστικά. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα σχέδιο. Όχι μόνο φρένο γκάζι και στροφή. Που θέλουμε να πάμε; Επιμένουμε στο σταδιακό άνοιγμα με γενναία μέτρα για να προστατευθούν το λιανεμπόριο και η εστίαση και όλες οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Υπάρχουν περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτές είναι που μπορούν να ανοίξουν πρώτες. Πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Και οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές θα επιτρέπονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού η πρόσφατο αρνητικό τεστ» πρότεινε η κ. Γεννήματα.

Μάλιστα επανέλαβε τρεις ακόμη προτάσεις που έχει και καταθέσει και σε προηγούμενες ομιλίες της. «Τρεις ακόμα ανάγκες παρεμβάσεις. Στήριξη του ΕΣΥ. Πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί και να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό. Δεν αντέχουμε να χάσουμε αυτό το έμπειρο προσωπικό από το ΕΣΥ. Μέριμνα για την αποκατάσταση όσων ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Λάθη στην καταγραφή κρουσμάτων

Από την ομιλία της δεν έλειψαν οι αναφορές σε καταγγελίες για λαθη στην καταγραφή κρουσμάτων και δίπλα βιβλία.

«Ο μεγάλος μας καημός είναι τα ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα. Από την Κοζάνη υπάρχουν καταγγελίες ότι τα κρούσματα δηλώνονται με 15 και 20 μέρες καθυστέρηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι άνθρωποι που ασθένησαν δεν είχαν σωστές οδηγίες και δεν έγιναν ποτέ ιχνηλατήσεις των επαφών τους και ότι αποφάσεις που παίρνονται σήμερα στην Κοζάνη παίρνονται με πλασματικά στοιχεία, για περιορισμούς που έχουν οδυνηρές συνέπειες στην κοινωνία και στην οικονομία μας, στοιχεία που ήταν το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Εκτιμώ ότι ακόμη και οι λοιμΩξιολόγοι δεν έχουν αυτές τις πληροφορίες πλήρεις. Άρα δεν ξέρουν που πρέπει να γίνουν επιπλέον τεστ που πρέπει να παρθούν στοχευμένα μέτρα. Άρα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μητρώο κρουσμάτων, το οποίο να είναι αξιόπιστο».

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Θετική στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και μάλιστα στα αγγλικά εμφανίστηκε η κ. Γεννήματα, υπογραμμιζοντας ότι ήταν πρόταση που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ από τις 8 Ιανουαρίου.

Για την σύναψη διμερών συμφωνιών η κ. Γεννήματα έκανε λόγο για υπονόμευση των αξιών της ΕΕ, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να καταδικαστεί τις κινήσεις της Γερμανίας.

«Η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα γίνουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα. Μάλιστα κάποια από αυτά γνωρίζαν ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έκαναν κατάλληλες προετοιμασίες. Όταν βγήκε επίσημη εγκύκλιος του υπουργείου είδαμε με έκπληξη ότι αποκλείεται από την προσπάθεια εμβολιασμού η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μάλιστα οι εργαζόμενοι των κέντρων υγείας που είχαν οριστεί ως εμβολιαστικά κέντρα και έπαιρναν οδηγίες για το πως θα λειτουργήσουν, μετακινούνταν για να εμβολιαστούν στο νοσοκομεία! Αυτό είναι τεράστιο λάθος!» επεσήμανε αναφερόμενη στο ζήτημα των εμβολιασμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για πανδημία, οικονομία, εμβόλια – Τα νέα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις