ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει προφίλ υπεύθυνης αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει προφίλ υπεύθυνης αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα
ΙΝΤΙΜΕ

Από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα. Στην υγεία, στην οικονομία, στην παιδεία και όπου αλλού του δίνεται η ευκαιρία.

Τα εθνικά θέματα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα αντιμετωπίζει με διαφορετική προσέγγιση, ασκώντας μεν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά πάντα εντός των πλαισίων των εθνικών γραμμών, παρέχοντας, έτσι, στον εαυτό του τη δυνατότητα να οικοδομήσει το προφίλ της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Η στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανέναρξη των διερευνητικών εντολών, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί έκπληξη. Από θέση αρχής, το κόμμα τους υποστηρίζει ότι μόνο με διάλογο με την Τουρκία μπορεί να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ – οι οποίες είναι και οι μοναδικές διαφορές που αναγνωρίζει στα ελληνοτουρκικά η Κουμουνδούρου, ακολουθώντας την πάγια εθνική γραμμή.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι λόγοι αρχής που ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τέτοιες σκιαμαχίες. Από την ώρα που η Κουμουνδούρου μετακινήθηκε από τα κυβερνητικά έδρανα σε εκείνα της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα την τουρκική επιθετικότητα, ως πεδίο αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου. Με την τοποθέτηση του αυτή, είχε σαν στόχο την Νέα Δημοκρατία και τα δικά της πεπραγμένα την περίοδο που στην διακυβέρνηση της χώρας βρίσκονταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση της Πειραιώς απέναντι στην λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών», την οποία κατήγγειλε σχεδόν ως «προδοτική» όταν ήταν στην αντιπολίτευση και την οποία εφαρμόζει κατά γράμμα ως κυβέρνηση, αποτελεί το βασικότερο παράδειγμα. Το ίδιο συνέβη και στην πρόσφατη ψηφοφορία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, την οποία η Νέα Δημοκρατία απέρριπτε το 2018, όταν τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και την ψήφισε ως κυβέρνηση.

Την ίδια, πάντως, στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να χτυπάει το Μέγαρο Μαξίμου στα σημεία που θεωρεί επιζήμια για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Υπερψήφισε την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale, αλλά εγκάλεσε το υπουργείο Άμυνας για τις ασάφειες στις συμβάσεις, ζητώντας περεταίρω εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Ενώ στήριζε τις διπλωματικές κινήσεις για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, χαρακτήρισε «παταγώδη αποτυχία» την μετάθεση της συζήτησης για τον Μάρτιο. Το ίδιο έκανε και την παραμονή της έναρξης της έναρξης των διερευνητικών επαφών, όπου παρείχε πολιτική στήριξη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ανέδειξε τις «αντιφάσεις» -όπως τις χαρακτηρίζει- στον δημόσιο λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας πως η «κόκκινη γραμμή» τους είναι ότι δεν δέχονται διεύρυνση της ατζέντας με θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Τέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα «Καθημερινή», υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στόχευση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι οι εσωκομματικές ισορροπίες της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η στάση που κρατούν στα εθνικά θέματα θα λειτουργήσει υπέρ τους σε βάθος χρόνου, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν την εικόνα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης εκεί που πρέπει, που συνδυαστικά με την σύγκρουση στην εγχώρια ατζέντα, θα αναδείξει το κόμμα τους σε αξιόπιστη κυβερνητική, εναλλακτική πρόταση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.