ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απαγόρευση των συναθροίσεων οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο του Νοέμβρη

Η απαγόρευση των συναθροίσεων οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο του Νοέμβρη

Τρόπο να επαναλάβουν το «πείραμα» του Νοέμβρη, όταν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 είχαν συνυπογράψει κοινό κείμενο εναντίον της απαγόρευσης της συγκέντρωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείο, αναζητούν στην Κουμουνδούρου μετά την νέα απαγόρευση συναθροίσεων που ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης.

«Είναι καθήκον των κομμάτων της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου να αντιδράσουν συλλογικά, παραμερίζοντας άλλες διαφορές, όπως έκαναν με την απαγόρευση διαδηλώσεων τη 17η Νοεμβρίου», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο «σήμα» προς το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, πως είναι απαραίτητη η από κοινού δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, απέναντι στη νέα απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση.

Η άποψη αυτή του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άλλωστε και η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μιλάει ανοιχτά για «εργαλιοποίηση» της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, που επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να μπλοκάρει τις κοινωνικές αντιδράσεις εναντίον της πολιτικής της. Υπό αυτές της συνθήκες, η Κουμουνδούρου επιθυμεί τη δημιουργία ενός μετώπου που θα αποτελείται από τα κόμματα της Αριστεράς, σωματεία, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους, η οποία και θα κινηθεί το επόμενο διάστημα στα πρότυπα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Άλλωστε, το «πείραμα» του Νοέμβρη, είχε ικανοποιήσει απόλυτα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ακόμα και εκείνα που ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα- που πιστεύουν ότι οι συμμαχίες από τα «κάτω» είναι αυτές που θα φέρουν τα επιθυμητά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα και όχι οι συμφωνίες κορυφής.

Με βάση την παραπάνω διαπίστωση, στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να βρουν κοινό βηματισμό με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, έτσι ώστε και την κυβερνητική απαγόρευση να «σπάσουν», με αρχή το φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, αλλά και να δημιουργηθεί το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνεργασίας στη βάση. Άλλωστε, όπως σημειώνουν συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι απλά η πρώτη μεγάλη σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου. Σύντομα θα ακολουθήσει και η «μητέρα των μαχών», όπως αποκαλούν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρχει σύμπλευση των κομμάτων της Αριστεράς, καθώς είναι ότι το ΚΚΕ είναι ανοιχτό σε τέτοιες πρωτοβουλίες. «Συνέχεια έχουν οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ μέσα στα σωματεία, τους συλλόγους, στους μαζικούς φορείς, στους δήμους και περιφέρειες, στη Βουλή και Ευρωβουλή, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών ελευθεριών που έχουν μπει στο στόχαστρο», δήλωσε πρόσφατα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι στον χώρο των πανεπιστημιακών και των φοιτητών υπάρχουν ήδη επαφές, ενώ η Κουμουνδούρου αναζητά και μία διακριτική προσέγγιση του Περισσού σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Για fake news του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το Παρατηρητήριο της ΝΔ

Για fake news του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τι ισχύει για τις συναθροίσεις κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μέχρι σήμερα το πρωί υπήρχε ένα οριζόντιο πλαίσιο απαγόρευσης συναθροίσεων για πάνω από 9 άτομα. Όπως "χαλάρωσαν" σταδιακά και προσεκτικά τα απαγορευτικά μέτρα σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, μόλις το επέτρεψαν τα υγειονομικά δεδομένα, έτσι έγινε και με τις συναθροίσεις. Συγκεκριμένα, με βάση την από 21/1 σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών επιτράπηκαν οι συναθροίσεις για μέχρι 100 άτομα. Η απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 9 άτομα άλλαξε από σήμερα σε απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 100 άτομα. Δεν πρόκειται δηλαδή για νέα απαγόρευση, αλλά αντίθετα για "χαλάρωση" προηγούμενης απαγόρευσης που ήταν σε ισχύ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια και στην Αττική την Τετάρτη