ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματίζουν κρούσματα και μεταλλάξεις - Στο τραπέζι η αυστηροποίηση των μέτρων

Προβληματίζουν κρούσματα και μεταλλάξεις - Στο τραπέζι η αυστηροποίηση των μέτρων
AP Photo

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για τα αυξημένα κρούσματα της Τρίτης και βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση. Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν να διαπιστώσουν πως θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες ημέρες και να επανακαθορίσουν την στρατηγική τους.

Σημειώνεται πως κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις, οπότε τα αυριανά δεδομένα είναι καθοριστικά για τις επόμενες αποφάσεις.

Αν η τάση είναι αυξητική οι ειδικοί θεωρούν πως πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα ώστε να μην υπάρξει έκρηξη στο ιικό φορτίο.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, να τεθεί επι τάπητος η αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.

Και δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος με την παρουσία περισσοτέρων των 400 κομματικών στελεχών από όλη την Ελλάδα, αναφερόμενος στην πανδημία, επισήμανε πως «ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις. Η χώρα αντικειμενικά καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές χώρες. Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως αν επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα θα κλείσουν εκ νέου τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι η ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στην Ελλάδα, από την Κρήτη έως τα βόρεια της χώρας. Πλέον, τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι 62 σε όλη τη χώρα και ο φόβος διασποράς βάζει τους επιστήμονες σε συναγερμό καθώς τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού βρίσκονται από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την πανδημία φαίνεται πως «παγώνει» την ενδεχόμενη συζήτηση στην επιτροπή των ειδικών την Παρασκευή για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και βεβαίως το άνοιγμα των χιονοδρομικών.

Στην παρούσα φάση ζητούμενο αποτελεί να μην αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα και να παραμείνει ανοιχτή η αγορά, καθώς ένα τρίτο lockdown θα έχει ολέθριες συνέπειες για το λιανεμπόριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.