ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος: Ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε μια αμιγώς ιστορική αναφορά

Συρίγος: Ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε μια αμιγώς ιστορική αναφορά

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Κουμουνδούρου και του Άγγελου Συρίγου έχει προκαλέσει η αναφορά του υφυπουργού Παιδείας για την ίδρυση αστυνομικού τμήματος στις πανεπιστημιουπόλεις επί δικτατορίας.

Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει ντροπιαστική την επίκληση πρακτικών της χούντας για την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια και κάνει λόγο για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.

«Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις», ήταν η αναφορά του κ. Συρίγου κατά την διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου νωρίτερα ο καθηγητής, Ξενοφών Κοντιάδης, όπως και άλλοι ομιλητές επιχειρηματολογούσαν εναντίον του νέου νόμου για την φύλαξη των Πανεπιστημίων.

«Σύμφωνα με τη λογική τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η ιστορική αναφορά στα χρόνια της δικτατορίας, σε κάνει χουντικό. Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!» ισχυρίζεται ο Άγγελος Συρίγος στη νέα του δήλωση και σημειώνει ότι απομόνωσαν μία αμιγώς ιστορική αναφορά του.

Η νέα δήλωση του Άγγελου Συρίγου:

«Μη πηγαίνουμε βόλτες στο Τατόι γιατί θα κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαξιώσει το λόγο των πολιτικών του αντιπάλων, τους ταυτίζει συχνά με τη χούντα, ή τους βαφτίζει φασίστες θεωρώντας ότι έτσι ακυρώνει τα επιχειρήματά τους. Παλαιότερα είχαμε τους Γερμανοτσολιάδες. Τον τελευταίο καιρό με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και την προστασία των ΑΕΙ από την ανομία, μιλάει για αναβίωση του σπουδαστικού της ασφάλειας επί δικτατορίας!

Με αυτή τη λογική κινούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε μία αμιγώς ιστορική αναφορά που έκανα στο πλαίσιο μίας υποδειγματικής συζητήσεως για το νομοσχέδιο, που διοργάνωσε διαδικτυακά τη Δευτέρα 25-1-2021 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κατά τη συζήτηση ξεφύγαμε από το σήμερα και αναφερθήκαμε σε πρακτικές άλλων εποχών. Τα «επίμαχα» αποσπάσματα έχουν ως εξής:

Γιάννης Ιωαννίδης (πρόεδρος ΕΕΔΑ): «Θα ήθελα, επειδή είναι και χαριτωμένο, να αναφέρω ότι αναδιφώντας στο αρχείο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βρήκαμε ένα σχέδιο ανακοίνωσης … η οποία είναι της 13/2/1963. Εκεί λοιπόν η Ελληνική Ένωσις δια την υπεράσπισιν των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτου διαμαρτύρεται άλλην μίαν φοράν δια την παραβίασιν του ακαδημαϊκού ασύλου εκ μέρους αστυνομικών οργάνων εν πολιτική περιβολή…» [σημείο από 3:05-3:45]

Ξενοφών Κοντιάδης: «Προσέξτε: το σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στο πανεπιστήμιο κατά την επταετία. Περίμενε να συλλάβει τους φοιτητές στην έξοδο του πανεπιστημίου» [σημείο από 22:05-22:25]

Άγγελος Συρίγος: «Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές».

Επρόκειτο περί συζητήσεως για τη μακρινή δεκαετία του 1960. Στο επίμαχο απόσπασμα διευκρίνισα στον κ. Κοντιάδη ότι εκτός από το σπουδαστικό της ασφάλειας που παρακολουθούσε τους φοιτητές («χαφιέδιζε» ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα), υπήρχε και στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αστυνομικό τμήμα και για την ακρίβεια «αστυνομικός σταθμός». Δεν ήταν μόνον το «σπουδαστικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν σε αυτή την ιστορική αναφορά, ανακάλυψε «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης σε νέα βάθη», «απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας», «ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου [που] προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών.» κ.λ.π., κ.λ.π.

Σύμφωνα με τη λογική τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η ιστορική αναφορά στα χρόνια της δικτατορίας, σε κάνει χουντικό.

Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!

Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα κι όχι με διαστρέβλωση λεγομένων. Η ισοπεδωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει μία αντίληψη που απεχθάνεται το διάλογο, προσπαθεί να παίξει με τις μνήμες και το συναίσθημα και τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολοταχώς για σκληρό lockdown στην Αττική – Τα έκτακτα μέτρα που έρχονται