ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα του προγράμματος για τον ΣΥΡΙΖΑ - Έμφαση στην καταπολέμηση των ανισοτήτων

Η ώρα του προγράμματος για τον ΣΥΡΙΖΑ - Έμφαση στην καταπολέμηση των ανισοτήτων
ΙΝΤΙΜΕ

Η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή αποτελεί για κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης μια καλή βάση, προκειμένου να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί. Όταν όμως μιλάμε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σκληρή ρητορική δεν αρκεί. Χρειάζεται και το δικό του πρόγραμμα εξουσίας, το οποίο και θα πρέπει να παρουσιάσει στον λαό, ως εναλλακτική πρόταση από την κυβερνητική πολιτική.

Το παραπάνω σκεπτικό ενστερνίζονται πλήρως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, έχουν -σχεδόν- έτοιμη την δική τους προγραμματική πρόταση, που θα συζητηθεί στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο και που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στις κομματικές οργανώσεις για να αποτελέσει την βάση της εσωκομματικής συζήτησης κατά τις προγραμματισμένες νομαρχιακές συνδιασκέψεις.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακουμπάει όλα τα ζητήματα. Την Υγεία -που έχει παρουσιάσει προ καιρού το Newsbomb.gr- την Παιδεία, την οικονομία, την αναμόρφωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την ενίσχυση της εργασία, την επέκταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την αξιοποίηση των χρημάτων του ταμείου Ανάκαμψης και μέσω αυτού την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της καινοτομίας, αλλά και τα εθνικά θέματα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στην παρούσα φάση και με την πανδημία να παραμένει στο επίκεντρο, δημιουργώντας μία νέα κοινωνική και οικονομική κρίση, το σημείο στο οποίο επιθυμούν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση, είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Το συγκεκριμένο σκέλος, περιέχει τρεις βασικούς άξονες:

-Την ενίσχυση κοινωνικού κράτους, μέσω της στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και της ενίσχυσης της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, αλλά και το δημόσιο, υποχρεωτικό και καθολικό ασφαλιστικό σύστημα. Θέσπιση κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες πρόνοιας.

-Τις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, με στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων, των μόνιμων μορφών εργασίας έναντι των ελαστικών, στήριξη των μισθών, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και αυστηρό έλεγχο τήρησης της νομιμότητας από έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό. Επίσης, υπάρχουν και προωθημένες προτάσεις για την πιλοτική εφαρμογή πενθήμερου/35ώρου ή τετραήμερου/8ώρο, αλλά και στοχευμένες δράσεις για νέους επιστήμονες, νέους εργαζόμενους και τις γυναίκες. Αφιερώνει και ένα μεγάλο κομμάτι στις νέες συνθήκες που γεννιούνται εν μέσω πανδημίας, όπως είναι η τηλεργασία.

-Φορολογικό σύστημα και αναδιανομή εισοδήματος, με πάταξη της φοροδιαφυγής, με αναδιαμόρφωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα ώστε να μπουν τα θεμέλια για μία πιο προοδευτική φορολόγηση. Παράλληλα, θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της επανεξέταση όλων των φόρων και εισφορών -και εκείνων που μπήκαν τα χρόνια των μνημονίων-, όπως επίσης και της μείωσηε ΕΝΦΙΑ με μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.