ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αττική και μεταλλάξεις ανησυχούν κυβέρνηση, ειδικούς - Και νέα μέτρα αν χρειαστεί

Αττική και μεταλλάξεις ανησυχούν κυβέρνηση, ειδικούς - Και νέα μέτρα αν χρειαστεί
InTime

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται κυβέρνηση και εισβολή για την εξέλιξη της πανδημίας. Πηγή ανησυχίας παραμένει η Αττική αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού.

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει ο εντοπισμός της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη, όπου ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ότι» δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα».

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως 174 κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό 108 νέων, εκ των οποίων τα 80 στην Αττική.

Τα νέα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά από τους ειδικούς και το κυβερνητικό επιτελείο και αν απαιτηθεί θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις. Όπως έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός σφοδρού τρίτου κύματος της πανδημίας που θα επαναφέρει την πίεση στο ΕΣΥ και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία. Ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, καθώς το ενδεχόμενο νέου υποχρεωτικού κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, προκαλώντας απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει δραματικά την οικονομία, δεδομένου ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ. Πάντως στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.