ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Χρηστίδης στο Newsbomb.gr: Η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ είναι απαίτηση της βάσης

Παύλος Χρηστίδης στο Newsbomb.gr: Η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ είναι απαίτηση της βάσης
INTIME

Την «πόρτα» σε όσους οραματίζονται κυβερνητικές συνεργασίες με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές, κλείνει ο Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως η αυτόνομη πορεία του κόμματος του δεν είναι ένα απλό σύνθημα, αλλά απαίτηση της βάσης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο, χρειάζεται να είναι βασικός της πυλώνας το ΚΙΝΑΛ.

Σχολίασε, επίσης, το χάος που προκάλεσε στην Αττική η πρόσφατη κακοκαιρία, ρίχνοντας στην κυβέρνηση την απόλυτη ευθύνη για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Άσκησε δριμύτατη κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνολική διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, όπως και για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής βίας, υπογραμμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι δίπλα σε όλους τους ανθρώπους που υπέστησαν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

H επέλαση της «Μήδειας» ήταν σαρωτική - όπως είδαμε. Ο χιονιάς έπληξε την Αττική η οποία δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα. Πιστεύετε ότι ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε σωστά, ήταν προετοιμασμένος κατάλληλα για την κακοκαιρία;

Κ. Γκιόκα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι το επιτελικό κράτος της ΝΔ και ο «προγραμματισμός του» θάφτηκαν στο χιόνι, κυριολεκτικά. Το ψευδοοικοδόμημα του κατέρρευσε χωρίς να υπάρχει ένας άνθρωπος να αναλάβει την ευθύνη. Η κακοκαιρία πήγε ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί μέρες πριν και είχαν όλοι προειδοποιηθεί εγκαίρως. Κάνεις δεν λέει πως δεν ήταν σοβαρή και σφοδρή κακοκαιρία, και πως δεν ήταν δύσκολες οι συνθήκες, αλλά ενημέρωση υπήρχε και από μετεωρολόγους βουλευτές της ΝΔ, οπότε ας μην μας λένε για αιφνιδιασμό και σφοδρότητα. Οι Δήμοι, η Περιφέρεια, το κεντρικό κράτος σήκωσαν ψηλά τα χέρια απέναντι στην «Μήδεια», παραδόθηκαν και έδειξαν καθαρά ότι δεν είχαν προετοιμαστεί για τίποτα. Ειλικρινά, δεν ξέρουμε αν φταίει το «γαλάζιο» επιτελικό κράτος, ο «γαλάζιος» υπουργός ή ο «γαλάζιος» υφυπουργός, ο γαλάζιος δήμαρχος η ο γαλάζιος περιφερειάρχης, ποιος φταίει τελικά; Ο κ. Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας του για την χρεωκοπία του δήθεν επιτελικού του κράτους. Δεν τόλμησε να αναλάβει τις ευθύνες που του ανήκουν και παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το πινγκ-πονγκ ευθυνών που εκπορεύεται από τους Υπουργούς του. Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Πλήρης αποτυχία. Στο τέλος να δείτε που θα το ρίξουν στα δέντρα τα οποία δεν φταίνε και σε τίποτα.

Ας έρθουμε στο μέτωπο της πανδημίας. Η πανδημία, δυστυχώς, φαίνεται πως φέρνει ένα τρίτο κύμα. Το Κίνημα Αλλαγής άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το δεύτερο. Τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο;

Δυστυχώς το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς την «μπάλα» στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημία. Η κοινωνία και το ΕΣΥ δεν αντέχουν ένα τρίτο κύμα παλινωδιών της κυβέρνησης της ΝΔ. Το αυτονόητο αίτημα για επίσπευση της έγκρισης των υπόλοιπων εμβολίων δεν μπορεί να κρύψει τα λάθη και τις παλινωδίες της κυβέρνησης τους. Η κυβέρνηση αν και διαφήμιζε πως έχει σχέδιο για 1018 έτοιμα εμβολιαστικά κέντρα, τελικά, λόγω υποστελέχωσης, στέλνει τους ηλικιωμένους για εμβόλια σε νοσοκομεία, ακόμα και σε άλλα νησιά, διακινδυνεύοντας την υγεία τους. Παρά την τραυματική εμπειρία της Θεσσαλονίκης, η Κυβέρνηση δείχνει και πάλι απροετοίμαστη, πορεύεται χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό. Ζητάμε επιτακτικά την άμεση επίταξη κλινικών ιδιωτικών νοσοκομείων για την νοσηλεία ασθενών με τον ιό και την ένταξη ιδιωτών γιατρών για την λειτουργία τους.

Με την οικονομία τι βλέπετε να γίνεται ;

Η πανδημία επαναφέρει τον αναπνευστήρα την οικονομία, καθώς η αρχική πρόβλεψη για 7 δισ. ευρώ το 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αν τελικά θα φτάσουν να καλύψουν τις ζημιές που προκαλούν τα διαδοχικά lockdown, Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνέουν τα λοίσθια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ έξι στις δέκα μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο. Ο Γιώργος Καββαθάς εκπέμπει σήμα κινδύνου τονίζοντας ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι «διασωληνωμένες» ενώ τονίζει σχετικά με τα lockdown-ακορντεόν ότι «το να ανοιγοκλείνουμε το οξυγόνο σε διασωληνωμένο ασθενή ισοδυναμεί με θάνατο».

Παράλληλα, οι μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα ο κλάδος της εστίασης ο οποίος θα παραμείνει κλειστός μέχρι το καλοκαίρι, έχει να αντιμετωπίσει και τις ειρωνείες του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με περισσή αλαζονεία και θράσος είπε ότι προτίθεται ο ίδιος να παραλάβει τα κλειδιά των καταστημάτων που θέλουν να παραδώσουν οι επαγγελματίες του κλάδου στο μέγαρο Μαξίμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Απίστευτα πράγματα!

Η στάση σας ήταν κάθετα απέναντι και στον νέο νόμο για τα ΑΕΙ…

Θέλω να επισημάνω το εξής:

Ο νόμος Μητσοτάκη- Βελόπουλου που ψηφίστηκε στη βουλή, δεν λύνει τα προβλήματα των πανεπιστημίων Το Δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, τελεία και παύλα. Η θέση του Κινήματός μας είναι κρυστάλλινη: Τα Ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά, δημοκρατικά, με όλες τις αντιλήψεις που ζυμώνονται και αναδεικνύονται, καθώς είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι χώροι ανομίας και μπάχαλου. Η ΝΔ νομοθετεί για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Αυτό από μόνο του δείχνει την αποτυχία της. Δεύτερον, θεσπίζει έναν υπουργικό αλγόριθμο που θα επιλέγει τους εισακτέους του κάθε ιδρύματος, αντί να κάνει πράξη το εθνικό απολυτήριο, να αποσυνδέσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και να δώσει σε εκείνα αυτή την αρμοδιότητα.

Αυτός είναι ο ορισμός της συντήρησης. Ο περιορισμός των ευκαιριών. Όποιος έχει χρήματα, μπορεί να σπουδάσει. όποιος δεν έχει, πρόβλημα του.

Σχετικά με τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες που ξεκινάνε σύντομα πως βλέπετε να εξελίσσονται και πως αξιολογείται την παρέμβαση Αυγενάκη;

Δυστυχώς, ο επικίνδυνος κ. Αυγενάκης ευτελίζει ξανά τις δημοκρατικές διαδικασίες στις αθλητικές ομοσπονδίες, με την ανοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μας εκπλήσσει πια η οποιαδήποτε παρέμβαση. Στις 16.02.2021, άλλη μια φορά την τελευταία στιγμή, κατέθεσε τροπολογία σε άσχετο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, αιφνιδιάζοντας εν μέσω σκληρού lockdown αλλά και με τη μισή Ελλάδα αποκλεισμένη λόγω καιρού, από την «Μήδεια». Με την αιφνιδιαστική τροπολογία καταργεί τα Συνταγματικά Δικαιώματα, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα Καταστατικά των Αθλητικών Ομοσπονδιών και παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε εκλογικές διαδικασίες που ήδη έχουν προκηρυχθεί, αλλάζοντας τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους και αθροίζοντας μοναδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διεξαγωγή τους. Σε ποια ευνομούμενη χώρα έχουν γίνει τόσο ωμές παρεμβάσεις στη σημαντικότερη δημοκρατική διαδικασία, όπως αυτή των εκλογών;

Έχουμε ακούσει επανειλημμένα να λέτε «ναι» σε μία «προοδευτική» κυβέρνηση, βάζοντας ωστόσο ένα μεγάλο «αλλά», που δεν είναι άλλο από το να αλλάξουν πρώτα προς όφελος του ΚΙΝΑΛ οι πολιτικοί συσχετισμοί. Θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικός ένας τέτοιος στόχος ή απλά πρόκειται για μία ευγενική άρνηση να συμπορευτείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Για μας προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο βασικός πυλώνας της. Ξεκάθαρα. Αυτό έχει ως απαράβατη προϋπόθεση την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που διαμόρφωσε η οικονομική και κοινωνική κρίση τη δεκαετία που πέρασε. Η ανατροπή αυτού του αδιέξοδου σκηνικού, είναι στο χέρι του λαού στις επόμενες εκλογές και δική μας ευθύνη είναι να τον πείσουμε για την αναγκαιότητα για αυτό. Αναγκαιότητα για τους ίδιους τους πολίτες που πρέπει να μην συμβιβαστούν με τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα αλλά να διεκδικήσουν ξανά μια καλύτερη ζωή με υψηλές προσδοκίες και ταχύτητες. Μαζί με την μόνη παράταξη που το έκαναν πράξη. Είμαστε η μόνη φωνή που στηρίζει όσα πρέπει και προτείνει λύσεις όταν διαφωνεί.

Να φανταστώ ότι κλείνετε την πόρτα και στη Νέα Δημοκρατία, για μια πιθανή συνεργασία σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές;

Κ.Γκιόκα, επειδή συνεχίζεται να καλλιεργείται ένα «κλίμα» και «ψίθυροι» γύρω από το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ όταν γίνουν εκλογές και με ποιον θα συνεργαστεί, αν θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, όποιοι επικαλούνται τέτοιες δήθεν προτάσεις και θέσεις του Κινήματος Αλλαγής που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, από εδώ και πέρα, θα υπάρχει άμεση απάντηση με «διάτορη» φωνή πια.

Δεν μπορεί κάποιοι να θεωρούν με άξονα κάποιες δημοσκοπήσεις και την αποσπασματική ερμηνεία τους, με βάση μια προπαγάνδα η οποία χρησιμοποιεί fake news, χωρίς καν να μας ρωτούν, ότι μπορούν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Πώς μπορεί να λέει κάποιος, να πάμε στο ένα η στο άλλο κόμμα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του, όσα έχουμε αποφασίσει και έχουμε πει τόσες φορές; Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος μας δεν είναι ένα σύνθημα. Έχει πολιτικό περιεχόμενο και ουσία και είναι ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου, τόσων συνεδρίων, απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης. Το έχει πει επανειλημμένα η Φώφη Γεννηματά, το επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη μας. Όσοι καλλιεργούν σενάρια για δήθεν συνεργασίες, διαψεύδονται από την πραγματικότητα και θα λαμβάνουν καθημερινά την απάντηση που πρέπει.

Κλείνοντας να ρωτήσω να μας πείτε δυο λόγια για το #metoo και αν αυτά τα απίστευτα που βιώνουμε πια καθημερινά δείχνουν ότι ξεκινάει να δημιουργείται μια κινηματική τάση να ανοίξουν στόματα και να τιμωρηθούν επιτέλους οι επικίνδυνοι αυτουργοί.

Κ. Γκιόκα, στερεότυπα δεκαετιών, πατριαρχικές νοοτροπίες και διαδεδομένος σεξισμός «νομιμοποιούσαν» για χρόνια απάνθρωπες και εξευτελιστικές συμπεριφορές, με θύματα κυρίως γυναίκες. Σποραδικές καταγγελίες ή αποκαλύψεις δεν απασχόλησαν τη δημοσιότητα, παρόλο που η πανδημία «γέννησε» περισσότερη βία και καταπίεση εναντίον των γυναικών. Η γενναιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου όμως άνοιξε την αυλαία ανεπιστρεπτί. Και η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με σκληρές αλήθειες και οριακές καταστάσεις, άλλοτε γνωστές και άλλοτε άγνωστες στους χώρους του αθλητισμού και του πολιτισμού, που δεν πρέπει ούτε να ευτελιστούν μέσα από την κίτρινη λογική της κλειδαρότρυπας ούτε φυσικά να αποσιωπηθούν από ισχυρά δίκτυα εξουσίας. «Μιλήστε» λέμε στο Κίνημα Αλλαγής σε κάθε γυναίκα και κάθε συνάνθρωπο που παρενοχλείται, βιάζεται, κακοποιείται, καταναγκάζεται επειδή είναι αδύναμος, ευπαθής, ευάλωτος, φτωχός, άνεργος, στρέιτ, ΛΟΑΤΚΙ, νέος ή μεγαλύτερος. Χρέος των φορέων και κυρίως της Πολιτείας είναι να ακούσει, να καταγράψει, να αξιολογήσει, να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε να μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο. Χρέος της Κυβέρνησης είναι να βάλει σε εφαρμογή τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, μέσα στην οποία εντάσσεται και η παρενόχληση, η λεκτική και ψυχολογική βία. Επίσης να επικυρώσει η Βουλή τη Διεθνή Σύμβαση Κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, όπου συμβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παρενόχλησης. Κάθε γυναίκα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής να σηκώσει το τηλέφωνο ή να στείλει μήνυμα βοήθειας σε γραμμές στήριξης, που θα εισακουστεί και θα κινήσει τις διαδικασίες, να μην χλευάζεται από την Αστυνομία ή να αποθαρρύνεται από αυτήν. Δίπλα στο σθένος, θέλουμε υποστήριξη: συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας σε κάθε δήμο για κακοποιημένες γυναίκες ή συνανθρώπους, με την κατάλληλη ψυχολογική και νομική στήριξη. Και φυσικά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής και έμφυλης ισότητας στα σχολεία, ώστε τα στερεότυπα να χτυπηθούν στη ρίζα τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.