ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «σφυροκόπημα» Μητσοτάκη σχεδιασμένη η τακτική Τσίπρα για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή

Με «σφυροκόπημα» Μητσοτάκη σχεδιασμένη η τακτική Τσίπρα για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή
INTIME

Σαν μία κακοσκηνοθετημένη «παράσταση», που ως στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την υπόθεση Λιγνάδη, αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το «επίπεδο του δημόσιου διαλόγου», διαμηνύοντας ότι ακόμα και σε αυτή την διαδικασία, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει ως «απολογούμενος».

Υπό αυτή την οπτική, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να παραμείνει η συζήτηση στα πλαίσια των πρόσφατων αποκαλύψεων και να μην εκτραπεί στον σε θέματα δευτερευούσης σημασίας, όπως εκτιμούν ότι θα επιχειρήσει να κάνει ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαπολύσει ένα ξεκάθαρο «κατηγορώ» προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Λίνας Μενδώνη, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, επιδιώκοντας να φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται σαφές πως ο αρχηγός τους θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που ήδη έχει θέσει το κόμμα του, προς την πλευρά του. Άλλωστε, για την Κουμουνδούρου, δεν χωράει αμφιβολία πως η υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι ένα «σκάνδαλο Μητσοτάκη». Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως η στήριξη που παρείχε στην υπουργό Πολιτισμού ο πρωθυπουργός κατά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση.

Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του Αλ.Τσίπρα, μέχρι στιγμής, το Μέγαρο Μαξίμου «κρύβεται» και δεν δίνει απαντήσεις. Δεν λέει στον ελληνικό λαό γιατί «κάλυψε» -όπως υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ- τις πρώτες ημέρες που «έσκασαν» οι καταγγελίες τον Δ.Λιγνάδη, ούτε γιατί η υπουργός Πολιτισμού και κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για «προσωπικούς λόγους» που οδήγησαν στην παραίτηση του, την ώρα που όλοι γνώριζαν πως συνδέονταν με δημοσιευμένες μαρτυρίες ανθρώπων, που δήλωναν πως είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Δ.Λιγνάδη.

Σε αυτό το σημείο θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις «αντιφάσεις» στις οποίες θεωρούν ότι έχουν υποπέσει κυβερνητικά στελέχη, καθώς πριν από μερικά 24ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως ενώ η κυβέρνηση γνώριζε τους λόγους παραίτησης του Δ.Λιγνάδη, δεν τους ανακοίνωσε για να αποφευχθεί η δημόσια διαπόμπευση του γνωστού σκηνοθέτη. Επίσης, ζητήσουν να λάβουν απαντήσεις ως προς τους λόγους που οδήγησαν στην πρόσληψη του στο Εθνικό Θέατρο με απευθείας ανάθεση – δηλαδή τους λόγους «δημοσίου συμφέροντος», που είχε επικαλεστεί στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι θα παραμείνουν σε αυτή τη γραμμή, δηλαδή της επίθεσης, καθώς πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα αποπειραθεί να πετάξει τη «μπάλα στην εξέδρα», πηγαίνοντας την κουβέντα προς το επίπεδο που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος, επιχειρώντας να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και σύμφωνα με τις οποίες, η Νέα Δημοκρατία συνδέεται με κύκλωμα παιδεραστών, αλλά και υπονοούμενα που αφήνουν δημόσια εκδότες που διατείνονται φιλικά προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο αναπληρωτής του Αλέξανδρος Νικολαΐδης και αρκετοί βουλευτές που βρέθηκαν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και άλλοι, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως το κόμμα τους όχι μόνο δεν σχετίζεται με όλα αυτά, αλλά τα θεωρεί και απαράδεκτα. Όπως σημείωσαν -με πρώτο τον ίδιο τον Αλ.Τσίπρα- δεν ζητάει κάποιος εξηγήσεις επειδή φωτογραφήθηκε με τον Δ.Λιγνάδη ή επειδή είχε φιλικές σχέσεις μαζί του. Το ζητούμενο στην ιστορία είναι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την επίμαχη περίοδο χρονική περίοδο ανάμεσα στις πρώτες καταγγελίες και της ανάληψης δράσης από την κυβερνητική πλευρά.

Επίσης, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα αφήσουν αναπάντητες αυτές τις κατηγορίες από την πλευρά του Κ.Μητσοτάκη. Μάλιστα, σκοπεύουν να υπενθυμίσουν ότι όσο η Νέα Δημοκρατία βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, είχε υιοθετήσει πλήρως απόψεις που διακινούνταν περί «ξεπουλήματος της Μακεδονίας με αντάλλαγμα τις συντάξεις», αλλά και τερατώδη ψέματα περί δήθεν συνεργασίας τους πατέρα του Αλ.Τσίπρα με τη χούντα των Συνταγματαρχών.

Πάντως, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πάρουν σαφέστατες αποστάσεις από το «ψεκασμένο» διαδίκτυο, ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει πως υιοθετεί αρκετά από αυτά τα ακραία υπονοούμενα που άφησε συγκεκριμένος εκδότης εναντίον του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.