ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο αντιπερισπασμός Μητσοτάκη απέτυχε» - Η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή

«Ο αντιπερισπασμός Μητσοτάκη απέτυχε» - Η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή
ΙΝΤΙΜΕ

Σαν μία ακόμα κοινοβουλευτική επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, είδαν την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι κέρδισε τόσο τις εντυπώσεις, όσο και την ουσία, καθώς υποστηρίζουν πως παρά την προσπάθεια αντιπερισπασμού που επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αλλαγή ατζέντας, αναδείχθηκαν πλήρως οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη.

Για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, το μείζον στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ήταν η ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών της Λίνας Μενδώνη στην υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και η πλήρης πολιτική κάλυψη που της παρείχε ο πρωθυπουργός. «Αποφασίζετε και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της. Να στηριχτεί. Να ξεπλυθεί πολιτικά. Γιατί, όπως λέει το τελευταίο κεφάλαιο της προπαγάνδας σας, δεν έκανε παρά ένα μικρό επικοινωνιακό λάθος!. Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος ; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε;», διερωτήθηκε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τους συνεργάτες του Αλ.Τσίπρα, ο Κ.Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί από τις πολιτικές του ευθύνες. Δεν απάντησε για την ολιγωρία της Λ.Μενδώνη στην υπόθεση Λιγνάδη, ούτε για την προσπάθεια υποβάθμισης και συγκάλυψης για 15 μέρες. Δεν απάντησε καν ποιος τελικά ήταν αυτός που επέλεξε τον Δ.Λιγνάδη για το Εθνικό Θέατρο. Δεν απάντησε, υπογραμμίζουν, για τις πρωτοφανείς αντιφάσεις στις δηλώσεις των υπουργών του προσπαθώντας να καλύψουν την υπόθεση.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός «παραδέχθηκε ουσιαστικά την προσπάθεια συγκάλυψης, λέγοντας ότι η καταγγελία της 6ης Φλεβάρη ήταν ικανή για να ζητηθεί η παραίτηση Λιγνάδη αλλά όχι ικανή για να πάνε στη Δικαιοσύνη, κάτι που έκανε η Μενδώνη στις 19 του μήνα, κατόπιν μήνυσης για μη παραγεγραμμένο αδίκημα». Σημειώνουν, επίσης, πως ο Κ.Μητσοτάκης «δεν έχει την παρρησία να ζητήσει μία συγγνώμη για το σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη».

Επανέλαβαν πως ο πρωθυπουργός επιχείρησε έναν «αντιπερισπασμό» με τη δήθεν σπουδή του για το δημόσιο λόγο, ώστε να δραπετεύσει από το μείζον ζήτημα για το οποίο συζητά όλη η Ελλάδα. Και αυτός, συμπληρώνουν, έπεσε στο κενό, διότι ακόμα και εκεί ο Κ.Μητσοτάκης είναι υπόλογος. «Είναι αυτός που όχι απλά έχει τροφοδοτήσει αλλά έχει υιοθετήσει και έχει φέρει μέσα στη Βουλή με ομιλίες του τις πιο ακραίες χυδαιότητες που έχουν γραφτεί, προκειμένου να πλήξει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενέστατη αναφορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης για όσα πολιτικά ανεπίτρεπτα του έχουν καταλογίσει μία σειρά από κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός -εντός μάλιστα του κοινοβουλίου- παραθέτοντας στα πρακτικά μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως έπεσε στο κενό και η προσπάθεια που κατέβαλε ο πρωθυπουργός στο να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, υποστηρίζοντας πως «ξέχασε» να αναφέρει είναι ότι ο ίδιος επέλεξε να φέρει στην ίδια τροπολογία δύο ακόμα προβλέψεις: Την διάταξη με την οποία εκκρεμείς υποθέσεις τραπεζιτών για θαλασσοδάνεια μπήκαν στο αρχείο και την επιστροφή σε κατηγορούμενους για ξέπλυμα των δεσμευμένων χρημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως λένε, το μόνο που ήθελε να πετύχει με την εν λόγω τροπολογία, ήταν να βρει ένα πρόσχημα για να κάνει «το νομοθετικό ρουσφέτι σε υπόδικους τραπεζίτες και όσους ελέγχονταν για μαύρο χρήμα και είχαν δεσμευμένα εκατομμύρια ευρώ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.