ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έκκληση» Βαρουφάκη για «μέτωπο προστασίας της Δημοκρατίας» - Πώς απαντούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Έκκληση» Βαρουφάκη για «μέτωπο προστασίας της Δημοκρατίας» - Πώς απαντούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
ΙΝΤΙΜΕ

Τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη το μεσημέρι της Κυριακής, ξεσήκωσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με αφορμή τις σχεδόν καθημερινές καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία, χθες το βράδυ, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σε κοινό «μέτωπο για την προστασία της Δημοκρατίας».

Η κίνηση αυτή του Γραμματέα του ΜΕΡΑ25, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια πρωτοβουλία εμβάθυνσης της κίνησης που είχε γίνει κατά τον περσινό εορτασμό του Πολυτεχνείου και το κοινό κείμενο που συνυπέγραψαν τα τρία κόμματα, ως αντίδραση στην απαγόρευση της πορείας. Όμως, φαίνεται πως το έδαφος για μία αντίστοιχη κίνηση δεν υπάρχει σήμερα, αφού η κάθε πλευρά ερμηνεύει με διαφορετικά κριτήρια τον τρόπο αντίδρασης. Πάντως, παρά την διαφορετική ερμηνεία του κάθε κόμματος, δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν, κάτι που σημαίνει πως ουδείς μπορεί αποκλείσει την συμμετοχή κάποιου φορέα, στη δράση κάποιου άλλου.

Σε πρώτη φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την πολιτική σύγκρουση, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κορυφαία του στελέχη, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Φίλης, χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον του υπουργού, επιρρίπτοντας του επί της ουσίας όλη την ευθύνη για την ένταση της καταστολής. Το θέμα της αποπομπής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έθεσε ευθέως ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αυτή τη στιγμή, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αποπέμψει τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι απλά ανίκανος –όπως φάνηκε με την απόδραση του Χρήστου Παππά- είναι πλέον ξεκάθαρα επικίνδυνος για τη Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να επαναφέρουν το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για ζητήματα Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει απαντηθεί. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει και επικοινωνία σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων, προκειμένου η Κουμουνδούρου να ενημερώσει ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 για τις προθέσεις της.

Αν και ο Περισσός δεν είναι αρνητικός για μία τέτοια συζήτηση, ρίχνει το βάρος του σε κινηματικές μορφές αντίδρασης απέναντι στην καταστολή. Απαντώντας, δε, στο προσκλητήριο Βαρουφάκη, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, δήλωσε στο Newsbomb.gr πως «Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, παλεύουν καθημερινά ώστε τα ζητήματα του αυταρχισμού, της αστυνομικής καταστολής, της εργοδοτικής βίας, της προστασίας των λαϊκών δικαιωμάτων, να είναι στην προμετωπίδα της εργατικής – λαϊκής πάλης. Αυτό εκφράστηκε και εκφράζεται και με την “οργανωμένη απειθαρχία” στα κατασταλτικά μέτρα που παίρνονται με πρόσχημα την πανδημία. Όσοι θέλουν να συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορούν να το κάνουν αντίστοιχα κινητοποιώντας τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους τους. Ο δρόμος χωράει όλους όσοι θέλουν πραγματικά να δράσουν. Εκεί είναι που τελικά κρίνεται η αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική».

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά μόνο ελάχιστοι μήνες από την 17η Νοεμβρίου του 2020. Αν και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25 στήριξαν την πρωτοβουλία μελών της βάσης του ΚΚΕ απέναντι στην απαγόρευση της πορείας, στην πράξη, στον δρόμο δηλαδή, βρέθηκε μόνο ο Δημήτρης Κουτσούμπας και τα μέλη του κόμματος του, αφού τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης, τήρησαν -με διαφορετικό τρόπο ο καθένας- τα κυβερνητικά μέτρα.

Επίσης, πριν από μερικές ημέρες, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωνε πως «Οτιδήποτε άλλο (πέρα από δράσεις στη βάση), όπως συνεργασία με άλλα κόμματα -που δεν είναι μάλιστα άμοιρα της απαράδεκτης κατάστασης στον τομέα της καταστολής και των λαϊκών ελευθεριών- δεν έχει σχέση με την αντίληψη του ΚΚΕ για τις αναγκαίες συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση». Όπως είναι σαφές, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρονταν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, παρουσιάζει ενδιαφέρον το σημερινό κάλεσμα του ΜΕΡΑ25 για συγκέντρωση, στις 17.30, στο Σύνταγμα, αφού την ίδια ώρα, στα Προπύλαια, υπάρχει κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την Ημέρα της Γυναίκας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται