ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην υπεύθυνη στάση - Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην υπεύθυνη στάση - Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα Τσίπρα
ΙΝΤΙΜΕ

Να αποφύγει να πατήσει τη «μπανανόφλουδα» της όξυνσης της έντασης που έχει πετάξει η κυβέρνηση, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, παίζοντας το χαρτί της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, μακριά από το σκηνικό ακραίας πόλωσης που προσπαθεί να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες είναι η ενότητα και η κοινωνική ομοψυχία». Αυτή ήταν η πρώτη φράση του Αλέξη Τσίπρα, στο χθεσινό μήνυμα που έστειλε προς τους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να απαντήσει σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι ποντάρει στον διχασμό, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. «Έκανε αυτό που αρνήθηκε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έστειλε μήνυμα ενότητας στον ελληνικό λαό, μετά από μία πολύ δύσκολη ημέρα», είπε στο Newsbomb.gr στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει την ποιοτική διαφορά του μηνύματος Τσίπρα, σε σχέση με το διχαστικό -όπως το χαρακτήρισε- διάγγελμα Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά πως η πόλωση ευνοεί μόνο όσους που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Και στην συγκεκριμένη φάση, εκείνη που δείχνει να χάνει τον έλεγχο της κατάστασης, είναι η κυβερνητική πλευρά, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο τόσο στο μέτωπο της πανδημίας, όσο και στην οικονομία και έτσι «επιστρατεύει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: Το διχασμό». Ο ξεκάθαρος στόχος τους είναι να δείξουν πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό σε αυτό τον δρόμο. «Ο ολισθηρός κατήφορος της έντασης πρέπει να τελειώσει εδώ», είπε χθες ο Αλ.Τσίπρας, φράση που κατά το περιβάλλον του επιδεικνύει πολιτική ωριμότητα, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του «πανικόβλητου» Κ.Μητσοτάκη, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει τέρμα στον διχασμό. Επειδή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον θεωρούν «ενορχηστρωτή» του έργου.

Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρας φρόντισε να καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον φριχτό ξυλοδαρμό του αστυνομικού της ομάδας «ΔΡΑΣΗ», σημειώνοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χτυπά αστυνομικούς, με τρόπο φρικτό και απάνθρωπο».

Επίσης, φρόντισε να κάνει σαφές πως η αστυνομική βία δεν μπορεί να γίνει ανεχτή, τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα, φορώντας μάλιστα το εθνόσημο, να χτυπάει ανελέητα και να απειλεί ζωές συμπολιτών του, με την ανοχή της κυβέρνησης».

Όπως μας εξηγούσαν συνεργάτες του, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μία λεκτική ακροβασία και για γραμμή ίσων αποστάσεων. Ήταν απλά ένα μήνυμα προς όλους, ότι αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος. Και το μήνυμα είχε ως κύριους αποδέκτες το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή εκείνους που δίνουν τις εντολές προς την αστυνομία να δρα ως μηχανισμός ακραίας καταστολής.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του Αλ.Τσίπρα πως «η Ελλάδα του 2021, δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950», που είχε ως αποδέκτες το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, που χρησιμοποίησε «χαφιέδικες» μεθόδους -όπως τις χαρακτηρίζουν από την Κουμουνδούρου- στην περίπτωση του ξυλοδαρμού του νεαρού από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη - υπόθεση που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου».

Υπενθυμίζουν ότι το non paper που διένειμαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης, το οποίο και περιείχε το όνομα και τα πολιτικά φρονήματα του θύματος, με στόχο να δικαιολογήσουν τη βία που δέχθηκε από την αστυνομία. «Οι εποχές που οι πολίτες χωρίζονταν σε “εθνικόφρονες” και “αναρχοκομμουνιστές”, τελείωσαν οριστικά. Αν πιστεύει ο κ.Μητσοτάκης ότι θα επιστρέψουν στην εποχή των κοινωνικών φρονημάτων, καλά θα κάνει να το ξεχάσει», μας είπαν συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.