ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ακόμα πιο κοντά στο να ζητήσει εκλογές – Σε εγρήγορση όλος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: Ακόμα πιο κοντά στο να ζητήσει εκλογές – Σε εγρήγορση όλος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ
InTime

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στο να θέσει επί τάπητος θέμα εκλογών για πρώτη φορά μετά την ήττα του τον Ιούλιο του 2019 φαίνεται πως βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων εξαιτίας της πορείας της πανδημίας και της οικονομίας, έχοντας για πρώτη φορά τόσο απέναντι του μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκεται σε προεκλογικό συναγερμό. Από τον περασμένο κιόλας Δεκέμβριο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον κομματικό μηχανισμό και τους βουλευτές του, να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα. Μάλιστα, ο πρόσφατος ανασχηματισμός ερμηνεύτηκε ως «προεκλογικός» από τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να επιταχύνει την κατάρτιση του προεκλογικού του προγράμματος, το οποίο παρουσιάστηκε ως θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για τον προσυνεδριακό διάλογο, παρότι το συνέδριο μοιάζει αδύνατο να πραγματοποιηθεί εν μέσω πανδημίας.

Την ίδια περίοδο, η Κουμουνδούρου ανέβασε στα ύψη την κριτική της προς την κυβέρνηση, ενώ ξεκίνησε μια προσπάθεια προσέγγισης κοινωνικών ομάδων, στις οποίες παραδοσιακά υπερτερούσε η δεξιά, όπως είναι για παράδειγμα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Όμως, παρά τον εκλογικό συναγερμό στον οποίο είχε τεθεί το κόμμα και την όξυνση της αντιπολιτευτικής ρητορικής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έθετε ζήτημα εκλογών.

Αρκετοί συνδύαζαν αυτή την τακτική με την τεράστια δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, χρεώνοντας επί της ουσίας «φόβο» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπροστά στο ενδεχόμενο μίας νέας, ακόμα μεγαλύτερης σε διαφορά, ήττα. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, απαντούσε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» από την πλευρά του να ζητήσει εκλογές εν μέσω πανδημίας και ότι θα έθετε το ζήτημα την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Μία αποστροφή, όμως, του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στην διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την αστυνομική βία, ήταν αρκετή για ανοίξει ξανά η συζήτηση. «Δεν μπορείτε πια κύριε Μητσοτάκη», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Αλέξης Τσίπρας. Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύτηκε ως προάγγελος κατάθεσης αιτήματος για εκλογές από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκεί ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές όταν αυτές διεξαχθούν

«Όταν ανοίξουν τα μπαρ, θα ζητήσουμε και εκλογές», είπε στο Newsbomb.gr, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Αν και η απάντηση του ήταν εμφανώς χιουμοριστική, η αλήθεια είναι πως δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Όπως όλα δείχνουν, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μπορεί στις δημοσκοπήσεις να βρίσκονται ακόμα αρκετά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, όμως πλέον θεωρούν ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Αν και η κυβερνητική φθορά είναι εμφανέστατη, το κόμμα τους δεν δείχνει να κερδίζει. Αυτό, όμως, δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού πιστεύουν ότι στην παρούσα φάση, το τελευταίο που απασχολεί τους πολίτες είναι οι εκλογές, αφού όπως λένε, όταν έρθει η ώρα η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική. Επίσης, εκτιμούν πως έχουν δύο ακόμα κρυφά χαρτιά στον δρόμο προς τις κάλπες.

Αφενός πιστεύουν πως οι προοδευτικοί ψηφοφόροι που τους εγκατέλειψαν ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και του 2019, θα ξανακινητοποιηθούν προκειμένου να φύγει από την εξουσία η πολύ σκληρή δεξιά. Αφετέρου, ποντάρουν πολλά στην νεολαία, το μεγαλύτερο «θύμα» -όπως τη χαρακτηρίζουν- τόσο των πολιτικών επιλογών Μητσοτάκη, όσο και της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Άλλωστε, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους από τις κρυφές δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι εξακολουθούν να προηγούνται σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η στάση του στην υπόθεση του καταδικασμένου για τρομοκρατία, απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην βοηθήσει η κυβέρνηση να ηρωοποιηθεί ένας τρομοκράτης μέσω του θανάτου του, τονίζοντας πως δεν ανέχεται από κανέναν να συνδέουν το κόμμα του με την τρομοκρατία. Σε γενικές, πάντως, γραμμές, κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έπαιξε» πολύ με τα μεσαία στρώματα και τους «νοικοκυρέους». Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν μπορεί να «ανταγωνιστεί» τη δεξιά στα θέματα ασφάλειας, επέλεξε πολλές φορές να αναφερθεί στη διασάλευση της κοινωνικής συνοχής από την κυβέρνηση, προκειμένου να απευθυνθεί σε αυτό το ακροατήριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.