ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Μπακογιάννης και Ιμάμογλου

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Μπακογιάννης και Ιμάμογλου
InTime

Κοινή επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, πραγματοποίησαν σήμερα οι δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων πραγματοποιεί ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου της, επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο (20.03). Επίσης σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και η οποία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν κοινά θέματα μεταξύ των δύο δήμων, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και συμφώνησαν να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις. Ακόμη, παρουσίασαν και αντάλλαξαν καλές πρακτικές με στόχο την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, τη θωράκιση του περιβάλλοντος με σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πόλεων στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Συμφωνήθηκε δε, τα παραπάνω να συνεχίσουν με επίσκεψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Μπακογιάννης τη χαρακτήρισε, «πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και παραγωγική». Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι καταδικασμένες από την γεωγραφία και την ιστορία να συνυπάρχουν. Περισσότερα, πολύ περισσότερα ενώνουν τους λαούς μας από όσα τους χωρίζουν. Και όταν οι λαοί θέλουν, οι κυβερνήσεις μπορούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ρόλος των πόλεων» υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης, «μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός. Δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική, μοιραζόμαστε όμως εθνικές ευαισθησίες που αποτελούν αφετηρία και πυξίδα. Για αυτό, καλούμαστε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε στο δικό μας επίπεδο, για να χτίσουμε, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, στέρεες γέφυρες διαλόγου. Γέφυρες επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και φιλίας». Οι δήμοι, πρόσθεσε, είναι εκείνοι που μπορούν «να διερμηνεύσουν πιο άμεσα και πληρέστερα τα συναισθήματα των πολιτών. Τη βαθιά ανάγκη των πολιτών της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας για ηρεμία, ασφάλεια και ειρήνη. Για πρόοδο, προκοπή και καλύτερη ζωή.Είμαστε εξοπλισμένοι, γιατί ως σύγχρονες αυτοδιοικήσεις μπορούμε κινηθούμε και να δράσουμε πέρα και πάνω από την εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση, την εργαλειοποίηση των παθών και τη στρέβλωση και ιδιοποίηση των εθνικών αξιών, φαινόμενα που, δυστυχώς, κατά καιρούς έχουν ταλαιπωρήσει και τις δύο μας χώρες, συχνά προς όφελος συμφερόντων τρίτων». Ο κ. Μπακογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι στόχος και των δυο τους είναι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη, «να λάμψουν ξανά στον πλανήτη ως παγκόσμιοι προορισμοί». Στο πλαίσιο δε, αυτό, είπε πως «οι δύο πλευρές θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, η ανταλλαγή επισκεπτών να ενισχυθεί και να διερευνηθεί».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι πρόθεση των δύο δημάρχων είναι «να χτίσουμε τη γέφυρα ειρήνης και φιλίας μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης». Επίσης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών συναντήσεων, επισημαίνοντας ότι «ιστορικά, όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επέλεξαν, αντί να μεγεθύνουν τα προβλήματα τους να έχουν διάλογο και αλληλεγγύη, αποκόμισαν αμοιβαία οφέλη κάθε είδους». Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης επικαλέστηκε επίσης το «πολύ σημαντικό παράδειγμα για όλους μας, τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ Ατατούρκ και Βενιζέλου. Αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο συμπεριφοράς και συνεργασίας στην παγκόσμια Ιστορία. Οι δύο ηγέτες που διδάχθηκαν από τις πίκρες του παρελθόντος, προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των δύο λαών, επέδειξαν ηγετική στάση. Η σχέση αυτή αποτελεί κληρονομιά μεγάλης αξίας, που θα μας κάνει να σκεφτούμε και να επωφεληθούμε από αυτή» είπε και πρόσθεσε: «Η αρχή του Ατατούρκ «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο», είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και αποτελεί τον πιο πολύτιμο φάκελο σε ό,τι αφορά στις εξωτερικές μας σχέσεις».

Κατά την επίσκεψή τους στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μπακογιάννη στην «Πόλη και την χώρα εδώ, και η επίσκεψίς του, ασφαλώς συμβάλλει εις την περαιτέρω σύσφιξιν των σχέσεων των κατοίκων των δύο μεγάλων και σπουδαίων πόλεων, τις οποίες εκπροσωπούν οι κύριοι δήμαρχοι, αλλά και των δύο λαών εκατέρωθεν του Αιγαίου». Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε από την πλευρά του, ότι η επίσκεψη αυτή «στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Ένα μήνυμα με πολλούς συμβολισμούς, αλλά και ένα μήνυμα ουσίας. Ένα μήνυμα για το χθες το σήμερα, το αύριο. Και τιμά ιδιαίτερα, τον φίλο και συνάδελφο, ότι είμαστε εδώ μαζί. Είναι πραγματικά ευλογία για την Κωνσταντινούπολη ότι είναι η αδιαπραγμάτευτη έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι ένα δώρο της Ιστορίας που ενισχύει την συνομιλία των πολιτισμών, ενδυναμώνει τις διαθρησκευτικές σχέσεις και εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Και ασφαλώς το Πατριαρχείο είναι μια κιβωτός αγάπης, ελπίδας και δύναμης για όλους. Έλληνες και Τούρκους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.Το Πατριαρχείο εδώ και αιώνες χτίζει γέφυρες, γκρεμίζει τείχη. Και είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι μόνο συμβολικά, αλλά και στην πράξη», είπε.

«Πολύ μεγάλη τιμή να ξεκινώ την ημέρα μου ενώπιον του Παναγιώτατου Πατριάρχη» δήλωσε από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. «Πιστεύω πως μαζί (σ.σ. με τον δήμαρχο Αθηναίων) θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την ιστορική ευθύνη, προκειμένου να χτίσουμε την ωραία γέφυρα ειρήνης Αθήνας-Κωνσταντινούπολης που είναι γεμάτη με όμορφα αισθήματα», τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα - Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τι ανοίγει και πότε