ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι μελετά η κυβέρνηση για λιανεμπόριο, σχολεία: Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν τις αποφάσεις

Τι μελετά η κυβέρνηση για λιανεμπόριο, σχολεία: Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν τις αποφάσεις
AP

Δυο εβδομάδες  θα χρειαστούν για να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική καμπύλη σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι που ίσως μεταφέρει για τις 5 Απριλίου, το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων και την άρση άλλων περιοριστικών μέτρων.

Οι σχετικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα ληφθούν την επόμενη Παρασκευή και θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Πάντως ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» επεσήμανε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Αναφορικά με τα σχολεία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως δεν έχει γίνει ακόμα εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για γυμνάσια και λύκεια, καθώς αυτά έχουν μείνει κλειστά για περισσότερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα έκανε λόγο για παράταση δύο εβδομάδων της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, έπροκειμένου όπως είπε «να επιμηκυνθεί ο χρόνος της δια ζώσης εκπαίδευσης». Διευκρίνισε δε πως οι διακοπές του Πάσχα θα γίνουν κανονικά.

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως τα επόμενα βήματα προς την χαλάρωση των μέτρων θα γίνουν σταδιακά και προσεχτικά.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως είναι αυτονόητο ότι επί του παρόντος η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει ούτε άνοιγμα, ούτε χαλάρωση. Βασικός στόχος των προσαρμογών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων στην οποία θα συμβάλουν και οι «βαλβίδες» για μια εκτόνωση των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται στοχευμένες προσαρμογές που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων. Λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει σε διάρκεια και ο καιρός βελτιώνεται. Είναι προτιμότερο να κινούνται οι πολίτες σε ανοιχτούς χώρους παρά να πηγαίνουν -για παράδειγμα- παρανόμως σε σπίτια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.