ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ημίμετρο η επίταξη των ιδιωτών γιατρών» - Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο Newsbomb.gr

«Ημίμετρο η επίταξη των ιδιωτών γιατρών» - Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο Newsbomb.gr

Την άμεση επίταξη όλων των διαθέσιμων μονάδων Υγείας που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, συνδυαστικά με τις δυνάμεις που μπορούν να προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ζητάνε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – έστω και την διαφορετική σκοπιά που το καθένα βλέπει τα πράγματα.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, απαιτούν από την κυβέρνηση να μην μείνει μόνο στο «ημίμετρο» -όπως το χαρακτηρίζουν- της επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, έτσι ώστε να καταφέρει να τα βγάλει πέρα το «γονατισμένο» από τα χιλιάδες περιστατικά Covid 19 και από τις άλλες νόσους, Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Χρειάζεται άμεσα ένα σοβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιστρατεύσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας, δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε στο Newsbomb.gr ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, που είναι και ο ίδιος γιατρός στο επάγγελμα, έκρουσε για ακόμα μία φορά το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας πως, «τώρα είναι η ώρα η υποχρεωτικότητας και της επίταξης όσων και όπου μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν. Και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση και προκλητικές ρυθμίσεις όπως ο διπλασιασμός του νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές».

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές για την διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «εδώ και 1 χρόνο δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη προετοιμασία του ΕΣΥ με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στις κρίσιμες κλινικές και τμήματα, ούτε κανένα σοβαρό σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία περιστατικών covid».

«Δεν αρκεί η επίταξη των ιατρών του ιδιωτικού τομέα -που σωστά έγινε έστω και έναν χρόνο αργότερα», είπε σε επικοινωνία που είχε με το Newsbomb.gr ο Παύλος Χρηστίδης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως χρειάζεται άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας.

«Επιβάλλεται να προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών -και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές- ώστε να ανασάνει το ΕΣΥ. Δεν μπορεί την ώρα που έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να μη μετέχει με πλήρη ένταξη στην προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ως προς την επίταξη των ιδιωτών γιατρών «Κάλιο αργά, παρά ποτέ», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης τόσο στο δεύτερο, όσο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Εξαπάτηση» των ασθενών και των υγειονομικών βλέπει το ΚΚΕ την επίταξη των υπηρεσιών 200 ιδιωτών γιατρών, με τον Γιάννη Γκιόκα να δηλώνει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει ως «λύση» αυτή την επιλογή, ειδικά από τη στιγμή που δεκάδες ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και την ώρα που δεκάδες γιατροί περιμένουν στην ουρά για να προσληφθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Περισσού, συμπλήρωσε ότι στη παρούσα φάση χρειάζονται άμεσα τρία «αναγκαία και ρεαλιστικά», όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα:

• Η άμεση επίταξη -χωρίς αποζημίωση- όλων των νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων του ιδιωτικού τομέα, για να προστεθούν έτοιμες και κρίσιμες υποδομές και έμπειρο προσωπικό για την περίθαλψη Covid και No Covid ασθενών.

• Η άμεση, και χωρίς άλλες προϋποθέσεις, πρόσληψη όλων των ειδικευμένων γιατρών και των γιατρών για έναρξη ειδικότητας.

• Η ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων σε κρατικό σχέδιο για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όλων των ασθενών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση