ΥΓΕΙΑ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αυτό είναι το φύλλο επίταξης για τους 206 ιδιώτες γιατρούς

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αυτό είναι το φύλλο επίταξης για τους 206 ιδιώτες γιατρούς
Intime News

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης των φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην Αττική και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Αστυνομία - Δείτε το έγγραφο που εξασφάλισε το Newsbomb.gr

Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε ήδη η παράδοση.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

Πελώνη: Κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους και θα συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια, διαφορετικά θα πράξουμε τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο» ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στην επιβληθείσα επιστράτευση των 206 ιδιωτών γιατρών για ένα μήνα.

Για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου, συνταγματικού εργαλείου, η κυρία Πελώνη έδειξε προς την χαμηλή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών για ενίσχυση του ΕΣΥ: «Ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που είχε εκπονήσει το υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε τώρα ότι ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, και προσχώρησαν οικειοθελώς μόλις 61 γιατροί» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σκέρτσος: Αν δεν προσέλθουν κάποιοι γιατροί, θα προχωρήσουμε στους επόμενους

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, αντιμετωπίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως ενιαίο, δηλαδή τον δημόσιο τομέα, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που παρέχουν και οι τρεις πυλώνες του συστήματος υγείας. Αυτή τη στιγμή, ειδικά σε αυτή τη φάση και στα νοσοκομεία της Αττικής».

Και πρόσθεσε: «έχει κριθεί ότι είναι αναγκαία η συνδρομή συγκεκριμένων ειδικοτήτων των ιδιωτών γιατρών, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στη συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους των γιατρών δεν καταλήξαμε στον απαιτούμενο αριθμό και έχουμε προχωρήσει πλέον στην επιστράτευση 206 γιατρών που είναι αναγκαίοι για να συνδράμουν με τις δικές τους δυνάμεις την προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοί τους στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Και εκφράζοντας τη διαφωνία του με την άποψη που θέλει την κυβέρνηση να δρα στο «και πέντε», επέμεινε πως «χρειάζεται ενίσχυση των υγειονομικών που έχουν επωμισθεί εδώ και ένα χρόνο μια πολύ βαριά υπόθεση στις πλάτες τους. Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα χρειάζεται να βάλουν δυνάμεις και οι ιδιώτες γιατροί». Ενώ αναφορικά, ειδικότερα, με το ποιος καθορίζει τις ανάγκες για επιπλέον γιατρούς, είπε πως τα στοιχεία έρχονται από την 1η και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στην περίπτωση πάντως που δεν παρουσιαστούν κάποιοι από τους 206 γιατρούς «θα προχωρήσουμε με τους επόμενους», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος επισημαίνοντας πως στην Αττική υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 ιδιώτες γιατροί στις συγκεκριμένες ειδικότητες. «Συνεπώς όσοι δεν είναι πρόθυμοι, θα πηγαίνουμε στους επόμενους θα εξαντλήσουμε τη "δεξαμενή" των άνω των 2.000 γιατρών».

Η επίταξη αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα ενώ θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Οι γιατροί αυτοί θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Επίταξη γιατρών - Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο επίταξης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιτάσσεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί.Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Γιατί ελήφθη η απόφαση

Η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας και το υγειονομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του. Παρόλα αυτά, το σύστημα στέκεται όρθιο και συνεχίζει να φροντίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Κάθε μέρα έχουμε 500 εισαγωγές με Covid σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 200 στα νοσοκομεία της Αττικής – είναι σαν να γεμίζει σε μία εφημερία ένα περιφερειακό νοσοκομείο.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές έχουν καλέσει και συνταξιούχους γιατρούς να συνδράμουν. Τους δόθηκε η δυνατότητα απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. Συγκεκριμένα δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνταξιούχοι ιατροί, των αναγκαίων ειδικοτήτων (παθολόγων, αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών) και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι ιατροί που παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ), εξαιρούνται από την κατά 30% μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση