ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: «Όχι» από την αντιπολίτευση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου - Αντιπρόταση από ΣΥΡΙΖΑ

Κάλπη ψήφος αποδήμων

Αρνητικά στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου για την ψήφο των αποδήμων που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Να κόψουν κάθε συζήτηση για αλλαγή στα κριτήρια που επιτρέπουν στους Έλληνες απόδημους να έχουν δικαίωμα ψήφου στη χώρα μας επιχειρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως υποστηρίζουν η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να «αλώσει» τους εκλογικούς καταλόγους, πάρα την ευρύτατη συναίνεση που ψηφίστηκε η ισχύουσα νομοθεσία.

Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», με την οποία υποστήριξε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία θα καταργήσει τους περιορισμούς και τα κριτήρια για την ψήφο των απόδημων, καθώς είναι κατά τα λεγόμενα της «άδικοι και υποτιμητικοί», έδωσαν την ευκαιρία στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να ανακινήσει μία υπόθεση που θεωρούνταν τελειωμένη, αφού σχετικά πρόσφατα είχε λυθεί με νομοθετική ρύθμιση του προκατόχου του Μάκη Βορίδη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Κοινή δήλωση Κατρούγκαλου, Τζάκρη, Ζαχαριάδη

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης, αναφέρουν:

«Το πυροτέχνημα του κ. Βορίδη και η αλήθεια – Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων χωρίς περιορισμούς, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη.

Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων.

Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη.

ΚΚΕ: «Λαγός» της ΝΔ η Τζάκρη - Να σταματήσουν τώρα το πολιτικά παιχνίδια

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στις δηλώσεις Βορίδη-Τζάκρη, με τον Περισσό να κάνει χαρακτηρίζει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «λαγό» της ΝΔ και «ευρύτερων σχεδιασμών».

Μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου εκείνη την εποχή, καθώς όλοι οι περιορισμοί αποτελούν κομμάτι των δικών του, πάγιων θέσεων επί του ζητήματος.

«Ουσιαστικά η κυρία Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα» καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Περισσός για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Δύο οι ομάδες στην εκτέλεση - «Ο ένοπλος ήταν έτοιμος για μάχη»